Érti ezt valaki? Vagy legalább tudja követni? Mi a franc zajlik itt az Európai Uniós elnökségünk autóbeszerzései körül, és ki mozgatja a szálakat?

Az elmúlt hetekben a józanul gondolkodó emberek – még a jelenlegi kormányzat helyes törekvéseit teljes mellszélességgel támogatók is – csak kapkodhatták a fejüket a naponta érkező újabb és újabb nagyvonalú felajánlásokra. A Polgár Mobil Saabokkal szponzorálja az uniós elnökséget. A Porsche Hungária Audikkal segíti ki az államot a küldöttségek szállításához.

Elment ezeknek az eszük? Mármint nem a két cégnek, ők pontosan tudják mit csinálnak: egy kis píárt, azok után, hogy a magyar adófizetőknek az elmúlt évtizedekben több tízmilliárd forintba kerültek, hiszen minden eddigi kormányzattal sikeresen újra és újra megvásároltatták-szervizeltették az – ilyen mennyiségben – egyébként eladhatatlan pazarló, szennyező luxusautóikat.

A magyar kormányzat embereire gondolok. Ők ezt komolyan gondolták? Úgy kalkuláltak, hogy ezekkel a jól hangzó felajánlásokkal udvari autóbeszállítóik imázsát tudják javítani, hogy utána ne érje szó a ház elejét, ha Lázár János frakcióvezető beül egy ikszmilliós A8-asba, mondván: fontos a biztonság?

Ha valamit meg lehetett tanulni az előző évek-évtizedek visszataszító hatalomgyakorlásából, egyet biztosan: erkölcsi és környezetvédelmi okokból egyszer és mindenkorra ki kellene szállni az állami luxus Audikból – de még a Skoda Superbnek álcázott változataikból is. Nem látták eleget, hogyan pöffeszkedtek elődeik a szirénázó A8-asokban, Q7-esekben, S 600 4maticokban, és tolták le az embereket az útról, dudálva, szirénázva, száguldozva ?

Lázár János szemmel láthatóan okos, művelt és – szerintem – tisztességes szándékú ember. Senki nem nézi ki belőle, hogy komolyan gondolná, amit mondott: a biztonsága miatt lenne szüksége egy kifejezett gengszterkocsira. Mindenki pontosan tudja, hogy neki – és másoknak is – ez egyfajta bújtatott jövedelemkiegészítés, olyan béren kívüli juttatás, mint a melósoknak az üdülési csekk. Pedig milyen jópofa lett volna, ha Magyarország például azzal hívja fel magára a figyelmet az Unió soros elnökeként, hogy környezetbarát hibrid – vagy más, alacsony károsanyag-kibocsátású autóflottával és megerősített tömegközlekedéssel várja a vendégeit: a Toyota, a Honda, a Ford, a Citroen, a Renault, a Nissan vagy a Fiat biztosan ugyanúgy rendelkezésre állt volna. A nagy kamusietségben mégis csak és kizárólag a magyar gépjárműkereskedelem legnagyobb teljesítményű közpénzpumpái pöffeszkedhetnek egy letűnt pazarló világ itt felejtett környezetpusztító batárjaival.

A dolog persze nem itt és most, hanem sokkal előbb el lett szúrva: már hetekkel az új kormány megalakulása után érzékelni lehetett, hogy a hangzatos retorikán túl azért csínján bánnak ezzel a szolgálatiautó-kérdéssel. Például az előző kormány szánalmasan tehetetlen környezetvédelmi miniszterének annyi esze volt, hogy majdnem negyvenmillióért vásároltatott magának egy kivétel nélkül minden extrával felszerelt Lexust; ráadásul mindezt nem is titokban, hanem arra hivatkoztak, hogy a zöld tárca ragaszkodik a környezetbarát hivatali autóhoz. Na persze, a húsz literes fogyasztású, bálnamerci méretű luxus Lexushoz.

Nem az első szimbolikus lépés lehetett volna ezt a kocsit eladni, és egyúttal elmondani: attól még, hogy valami hibrid, lehet drága és környezetszennyező? De nem, a Lexus limuzinnal azóta a jelenlegi vidékfejlesztési miniszter furikázik…

Aztán később egyre több rés keletkezett a takarékosság és erkölcsösség pajzsán: a terrorellenes szolgálatnak, és a rendőrségnek is kellett néhány brutális luxusautó. Végül, a miniszteri tiltás ellenére a Posta is csak megvette a Skodákat – állítólag a dolgozókat fogják szállítani velük… Sajnos, ha mindez így folytatódik, szépen, lassan újra visszaáll a régi rend: újra arról fogjuk megismerni a politikusokat, hogy nagy, fekete autókkal erőszakoskodnak az utakon, és ha Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes javaslata is végre meghallgatásra talál, akkor vadászat alatt ismét jól berúghatnak, vezethetnek, lövöldözhetnek, két vagy akár három puskával, mindenre és mindenkire, akit éppen vadnak néznek. Mi, nem vadászó, szolgálati autó nélküli átlagpolgárok pedig szintén elkezdünk majd ugyanúgy viselkedni, mint régen: „ezeket” is megutáljuk…