Az új esztendő első bemutató előadását pénteken tartják a Miskolci Nemzeti Színházban: Pietro Mascagni Parasztbecsület és Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját Halasi Imre állítja színpadra.

 A Parasztbecsületet Mascagni egy pályázatra írta, amelyen a szicíliai faluban játszódó, tragédiába torkolló szerelmi történet nyert, és hatalmas sikert aratott.
A Parasztbecsületet először 1890-ben, Rómában mutatták be. Még ugyanebben az évben a magyar közönséghez is eljutott, a Magyar Királyi Operaház előadását Gustav Mahler zeneszerző vezényelte.
A Bajazzókat Leoncavallo ugyanarra a pályázatra írta, amelyre Mascagni a Parasztbecsületet. A két rövid operát ezért gyakran párban játsszák. A Bajazzók a „játék a játékban” elvet követi, amely egy tragédiába fúlt színielőadásról szól. 1892-es milánói ősbemutatóján minden idők egyik legtehetségesebb karmestere, Arturo Toscanini vezényelt, s egy évvel később a Magyar Királyi Operaház is műsorára tűzte.
A két egyfelvonásos operát két-két szereposztásban láthatja a miskolci közönség. A Parasztbecsületben Miksch Adrienn és Horváth Orsolya (Santuzza), Vadász Zsolt, illetve Alagi János (Turiddu), Molnár Anna (Lucia), Cseh Antal és Hámori Szabolcs (Alfio), Hircsu Angelika és V. Molnár Judit (Lola) énekel. A Bajazzók szereposztásában pedig Molnár Andrást és Cselóczky Tamást (Canio), Eperjesi Erikát és Herczenik Annát (Nedda), Geiger Lajost és Wágner Lajost (Tonio), Horváth Istvánt és Balczó Pétert (Beppe), Laborfalvi Soós Bélát, Fülep Mátét, valamint Kolozsi Balázst (Silvio) láthatják. A színház zenekarát Váradi Katalin, valamint Philippe de Chalendar vezényli.
 A két opera mellett zajlanak a Hat hét hat tánc című Alfieri-mű próbái is Seres Ildikóval és Cservenák Vilmossal. Az „életjátékot” Balikó Tamás rendezi, bemutatója január 28-án lesz a Játékszínben.
Januárban felelevenednek a beavató színház hagyományai is a borsodi megyeszékhelyen: Fandl Ferenc színész-rendező a miskolci teátrum fiatal színészeivel próbálja kéznyújtásnyi közelségbe hozni a színházat a középiskolás fiatalokhoz William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának segítségével. A premier január 21-én 15 órakor lesz a Csarnokban.