Szekeres Sándor negyvenhét éves rokkantnyugdíjas. Mindkét lába tőből hiányzik, mindkét kézfeje csonkolt, egyetlen ujja sincs. A hétvégén egy feljelentésre reagálva előállították és kihallgatták a rendőrségen „erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségének  gyanúja miatt”. Azért telefonált a Dunántúli Napló szerkesztőségébe, hogy elpanaszolja, milyen érthetetlen és megalázó dolgok történtek vele január nyolcadikán, szombaton.

Aznap a rokkantnyugdíjas férfi a kutyáját sétáltatta kerekesszékében, amikor – elmondása szerint immár nem először –, szópárbajba keveredett egy haragosával az Építők úti háztömbben található lakása környékén. A végletekig eldurvult vitának már több hónapos előzménye van, és hogy Szekeres Sándort idézzük: „az anyázó szópárbaj hevében elhangzott az akkor én lelövöm a kutyáját mondat is”. Mire hazaért, már rendőrök fogadták. Meg is számolta, hogy kilencen állták körül, állítása szerint mind „golyóálló mellényben lévő kommandósok”.

Ezután a rendőrök átvizsgálták a lakását, lefoglalták a pincében megtalált, emlékei szerint több éve ott porosodó légpuskáját, majd elvitték a fiával együtt a Varga Damján utcai kapitányságra. Szekeres Sándor elpanaszolta a Dunántúli Naplónak, hogy miután a rendőrségen nem működött a rokkantlift, a székéből kiszállva úgy kellett „felseggelnie” – így mondta – az emeletre, eközben nem segített neki senki. Kihallgatták őket, majd amikor végeztek, hasonlóképpen lépcsőzött visszafelé. Szóba sem került, hogy hazavigyék, így este hét órakor, vaksötétben vágott neki a maximum hat kilométeres sebességre képes elektromos kerekes járműjével a házáig tartó, négy és fél kilométeres útnak. Szekeres Sándor egyáltalán nem érti a feljelentést, és azt sem, hogy miért kellett ilyen nagy erőkkel felvonulniuk a rendőröknek. És persze sérelmezi az eljárás mikéntjét, a megaláztatást is.

A rendőrkapitányságtól a szerkesztőségünknek küldött tájékoztató levélben az áll, hogy a feljelentő szerint a lelövéssel való fenyegetés nem a kutyára, hanem a haragosra vonatkozott, miközben egy személy az erkélyen rázta a fegyvert. Szekeres Sándor (képünkön) határozottan tagadja, hogy ilyesmi történt volna.

– Nézzen rám – kérdezte a kezeit felemelve –, hát tudok én ilyen nyomorúsággal lőni? Még tölteni sem…

Óvakodjunk a könnyelmű megjegyzésektől

A fenyegetésnek büntető és polgári jogi következményei is vannak. Dr. Martin Zoltán pécsi ügyvéd általánosságban mindenkit arra int, hogy
a szomszédviták, hangoskodások közepette óvakodjék a könnyelmű kijelentésektől, mert ha alkalmasak arra, hogy a másikban félelmet keltsenek, akkor komoly következményei lehetnek.

Egy „Megölöm!” kifejezésnek, netán a lelövéssel való fenyegetésnek a helyzettől, szituációtól függően akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet a vége. A vita hevében sem szabad meggondolatlannak lenni, legfeljebb annyit mondhat az ember, hogy „bírósághoz, ügyvédhez fordulok, ha tovább piszkálódik.” Az önbíráskodás, zsarolás hasonlóan visszaüt.

„Fenyegetve elkövetett zaklatás vétségének gyanúja” miatt indult eljárás

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól a cikkel kapcsolatos kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk: „2011.01.08. napon 13.40 órakor egy zaklatott nő tett telefonos bejelentést a rendőrség ügyeletére, elmondta, hogy nagyon megijedt, mert a szomszédai megfenyegették azzal, hogy lelövik. Elmondta, hogy az utcán fenyegették meg, utána látta, hogy az egyik családtag kilépett a teraszra, egy puska volt a kezében, közben azt kiabálta, hogy „ezzel leszek lelőve”. A rendőrség ügyeletvezetője két járőri egységet küldött a helyszínre, akik tájékozódás és adatgyűjtés során beszerzett bizonyítékok alapján két férfit elfogtak, előállítottak, továbbá lefoglalták az elkövetés eszközét (elsődleges vélemény szerint légpuska lőszerekkel együtt).

A két gyanúsított ellen a Btk. 176/A. § (2) bekezdés a. pontjába ütköző és a (2) bekezdése szerint minősülő személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A két gyanúsított tagadja a bűncselekmény elkövetését. Az üggyel és az intézkedéssel kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett senki részéről.”

Rendőrségi közlemény az ügyben

2011. január 08-án 13.40-kor a Pécsi Rendőrkapitányság ügyeletére egy zaklatott nő tett bejelentést, mely szerint a szomszédai – akikkel az utóbbi időben több esetben is nézeteltérése támadt – megfenyegették, hogy lelövik, és ennek azzal adtak nyomatékot, hogy egy fegyvert mutattak neki.

A rendőrség ügyeletese összesen négy fő szolgálatban lévő járőrt küldött a helyszínre, akik a bejelentés jellegére tekintettel lövedékálló mellényt húztak fel. Különleges bevetési egység (kommandó) a helyszínre nem ment.

A két férfit előállították a Pécsi Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként hallgatták ki zaklatás vétségének gyanúja miatt. A helyszíni intézkedés és a kihallgatás rendkívüli esemény nélkül zajlott le, a két terhelt együttműködő volt, bár a történtekről nem ugyanúgy számoltak be, mint a sértett feljelentő.

Egyikük mozgásában korlátozott, kerekesszéket használ, így a rendőrségre való érkezésekor a mozgáskorlátozottak számára rendszeresített felvonóval kívánták a félemeletre vinni. Mivel az egyébként nagyon ritkán használt szerkezet beüzemelését a férfi hosszadalmasnak találta, saját elhatározásából, az általa megszokott módon kiszállt a székéből, és gyakorlott mozdulatokkal felment a lépcsőn, a segítségnyújtás esélyét sem adta meg a rendőröknek. A járőröknek még a lakásán elmondta és megmutatta, hogy így közlekedik a mindennapokban.

A kerekesszéket, mely közel 100 kilót nyom, az őt előállító rendőrök vitték utána. Kihallgatását követő távozásakor hasonló módon jutott le a lépcsőn, a székét ugyancsak a rendőrök vitték le utána, akikkel közölte, hogy nem okoz neki gondot közúti közlekedésre kialakított kerekesszékével hazajutni. Az eset során mindvégig vele volt a fia is.

Az érintettek sem a rendőri intézkedés, sem a gyanúsítottként történő kihallgatás ellen nem éltek panasszal, észrevételt sem tettek, és a rendőrségi eljárás során sem fejezték ki elégedetlenségüket. Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

www.bama.hu