A Kiskunhalasi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött annak a három ápolónak a pere, aki ellen a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat az ügyészség.

A tárgyalás kezdetén az egyik védő zárt tárgyalás elrendelését kérte a bíróságtól. A tanácsvezető bíró helyt adott a kérelemnek, és zárt tárgyalást rendelt el, hozzátette azonban, hogy az ítélethirdetés nyilvános lesz. A bizonyítási eljárás csütörtökig tart majd. Az első tárgyalási sorozatban negyven tanú kihallgatását tervezi a bíróság, azután tavasszal folytatódik a per.

A rendőrség egy 2010 elején tett feljelentés alapján folytatott vizsgálatot az intézetben. A vádirat szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló emberrel szemben, a másik férfit különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértésel vádolják, míg a harmadik ápoló ellen zsarolás a vád. A korábban letartóztatott vádlottak szabadlábon védekeznek.

Az egyik ápoló verte a pszichiátriai és fogyatékos betegek otthonának ápoltjait, illetve „szexuális show műsorokat rendeztek” az ápoltaközött, amiért cigaretta volt a jutalom.