Depi. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz!

A depresszió az „előkelő” negyedik helyet foglalja el a munkaképtelenséget okozó betegségek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Az előrejelzés sem túl bíztató, hiszen az elmúlt évek tendenciájának folytatódásával kevesebb mint tíz éven belül második helyre is kerülhet a szív- és érrendszeri betegségek mögött.

A szezonális depresszió oka a fényhiány. A férfiaknál a depresszióból gyakran alkohol, illetve drogfüggőség lesz. A szezonális depresszió oka a fényhiány. A férfiaknál a depresszióból gyakran alkohol, illetve drogfüggőség lesz
A hazai kimutatások szerint a felnőtt lakosság 20 százaléka életében legalább egyszer átél depressziós időszakot. Ez az arány
pedig csak növekedik. Ugyanakkor azon depressziósok száma, akiket egész életükön át kísér a betegség, nagyjából állandó.

Dr. Vendég Magdolna a megyei kórház pszichiátriai osztályának megbízott vezetője elmondta, a depressziós ember huzamosabb ideig lehangolt, rossz a közérzete, nem érdeklik azok a dolgok, amelyekkel korábban szívesen foglalkozott, önvád, bűntudat gyötörheti. A betegség koncentráció-, illetve memóriazavarral, étvágytalansággal, súlyvesztéssel, lelassulással, a kezdeményezőkészség elvesztésével jár. A depressziós embernek lehetnek alvásproblémái, jellemző lehet a hajnali ébredés, és intenzív szorongás. Az öngyilkosságok jelentős részét is ekkor követik el. Természetesen a tünetek egyénenként is változnak.

A depresszió részben a központi idegrendszerben lezajló anyagcsere változásának következménye, de a szervi bajnál azért sokkal bonyolultabb, összetettebb probléma – emelte ki a szakember. Bekövetkezhet látható külső ok nélkül, de kiválthatja valamely veszteség, egy szeretett személy halála, a munkahely elvesztése, az egzisztencia bizonytalanná válása.

A klasszikus depresszióhoz képest egy kicsit más a téli, vagy más néven szezonális depresszió, amelyért elsősorban a fény hiánya tehető felelőssé. Ebben az esetben is jellemző a lehangoltság, a fáradékonyság, a tetterő, a vitalitás csökkenése. Ugyanakkor a klasszikus depresszióval ellentétben ekkor az étvágy nemhogy csökkenne, hanem megnő. A beteg legszívesebben mindent felfalna, ugyanakkor nem éri el a jóllakottság érzését, csak néhány kilogrammot felszed magára.

A bajt meg lehet előzni. Télen is fontos például a séta, a szabad levegőn töltött idő, megfelelő öltözetben akár egy kicsit napozni is lehet, ha az időjárás engedi. A megelőzésben és a kezelésben is sokat segíthet a fényterápia.

Amennyiben valaki a depresszió jeleit mutatja, tartósan lehangolt és feladatait egyre nehezebben végzi, ajánlott minél előbb felkeresnie egy szakembert. Ma márt nagyon jó lehetőségek vannak a komplex kezelésre, ami gyógyszeres terápiát, pszichológussal való folyamatos kapcsolatot, de akár szocioterápiát is magában foglalhat.

Ugyanakkor fontos a megelőzés, akár a táplálkozási szokások megváltoztatásával is. Az utóbbi időben ugyanis bebizonyosodott, hogy a depresszió kialakulásának megelőzésében az étkezés is fontos szerepet játszik. Jótékony hatással bír például az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása.

A férfiak a depressziót kicsit másként élik meg

A férfiaknál a depresszióból gyakran alkohol, illetve drogfüggőség lesz. A fentebb említett klasszikus tünetekkel szemben sokszor előfordul, hogy a befelé fordulás helyett náluk fokozott ingerlékenységben, türelmetlenségben, esetleg a környezet felé irányuló agresszióban nyilvánul meg a betegség. Csökkenhet a férfi önkontrollja, és az önértékelése, akár dühkitörései is lehetnek. Jellemző tünet a mértéktelenség, ami a munkában, vagy sportban, rosszabb esetben az alkohol, vagy drogfogyasztásban jelentkezik. Éppen a függőség megelőzése, vagy mielőbbi kezelése miatt is fontos, hogy időben kérjék szakember segítségét. Arról nem is beszélve, hogy a halállal végződő öngyilkossági kísérletek elkövetőinek nagyobb része férfi.

www.teol.hu