Csődbe ment a Jógazda Takarékpénztár. A hat és félezer betétes , aki ott vezette a számláját, nem tud hozzájutni a pénzéhez. Döntő többségük Borsod megyében van, köztük több önkormányzat is. Van ahol a segélyeket nem tudták kifizetni, máshol a közalkalmazottak bére késik. Hidasnémetinek hitelt kell felvennie, hogy rendezze a közüzemi számlákat és a fizetéseket. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a takarékpénztár engedélyét és kezdeményezte a felszámolását. A betéteseket 100 ezer euróig kártalanítják, de az önkormányzatoknak még várni kell a pénzre.

Külön irodát nyitott Hidasnémetiben az önkormányzat, hogy segítsen azoknak a helyieknek, akik a Jógazda Takarékszövetkezetnél vezették a számlájukat. Tudniuk kell, honnan érkezett pénz a számlára, mert 100 ezer euróig mindenkit kártalanítanak. A pénzt postázzák.

„Ha valaki semmit nem tesz, akkor is házhoz visszük a kártalanítást” – mondta Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója.

Munka van, fizetés viszont egyelőre nincs a hivatal dolgozóinak. Az önkormányzat is a Jógazdánál tartotta a pénzét, amihez most nem tudnak hozzáférni. A bérek és a közüzemi számlák kifizetéséhez hitelt kell felvenniük.

„Esetleg a felszámolási eljárás során juthatunk hozzá a pénzünkhöz, ami úgy gondolom, hogy bizonytalan, illetve, hogy erre mikor kerülhet sor, ha hozzá is jutunk, azt meg abszolút nehéz megjósolni” – mondta Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere.

Egymásnak adják a kilincset az emberek a takarékpénztár egyik gönci irodájában. A hat és félezer betétes többsége Borsod megyében van, köztük több önkormányzat is.

Szerettük volna megszólaltatni a Jógazda Takarékpénztár ügyvezetőjét, aki egyben Gönc polgármestere is, de nem sikerült elérnünk. A polgármesteri hivatalban nem akartak nyilatkozni, de annyit elmondtak, hogy a takarékpénztár csődje nekik is gondot okoz, mert nem tudták kifizetni a segélyeket.

rtl-klub