Félszáznál is több Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei település hulladéklerakójának rekultivációja valósulhat meg a Sajó–Bódva Völgye Települési Szilárdhulladék Rekultivációs Projekt keretében, a program 6,4 milliárd forintba kerül – hangzott el a projekt zárórendezvényén Kazincbarcikán kedden.

Az elhagyott és korszerűtlen hulladéklerakók rekultiválása, illetve felszámolása európai uniós támogatással valósulhat meg az edelényi, a kazincbarcikai, a miskolci, az ózdi, a szerencsi, a szikszói és a bélapátfalvi kistérség településein.

A Sajó–Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elsődleges feladatai közé tartozik a társult önkormányzatok közigazgatási területén egy EU-konform térségi hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása és működtetése, a korszerűtlen és illegális hulladéklerakók felszámolása, illetve környezetvédelmi projektek kidolgozása, megvalósítása.

A társulás pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-2.3.0) „Települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” konstrukcióra, a projektek előkészítésére több mint 242 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A konstrukció célja a környezetet és a lakosságot is folyamatosan veszélyeztető, régi, műszakilag nem megfelelő bezárt, illetve elhagyott települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja, felszámolása.

Az előkészítő szakasz januárban fejeződik be, ugyanakkor tavaly decemberben már benyújtották a rekultivációs projekt második fordulójának anyagát. Ennek elfogadása esetén mintegy 6,4 milliárd forintból 2014-ig felszámolhatják, rekultiválhatják a szeméttelepeket. A tervek szerint 32 lerakót rekultiválnak, 46-ot pedig felszámolnak.