A hét közepétől tovább romlik a levegő szennyezettsége az előrejelzések szerint Miskolcon és  Budapesten. A két városban továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben. A Városháza közleménye szerint a szállópor-koncentráció vasárnap nem csökkent, de a riasztási küszöbértéket sehol sem lépte túl. Ha Budapesten magasabb riasztási fokozatot kell elrendelni, a környezetvédelmi matricák alapján korlátozni fogják a személyautók használatát. Aki nem tartja be a korlátozásokat, akár 100 ezer forintra is megbüntethetik.

Miskolcon pénteken rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Bár a polgármester arra kérte a lakókat, hogy lehetőleg ne használják autóikat, a hétvégén is sokan voltak az utakon.

A szálló por koncentrációja továbbra is Magyarország északkeleti területein, azon belül a Sajó-völgyében a legmagasabb. A levegő Egertől Hernádszurokig erősen szennyezett, Sajószentpéteren pedig még ennél is rosszabb. Az országos meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban sem várható javulás a térségben, mivel áll

  a levegő.

A hét közepétől romlás várható

Budapesten a budai hegyekből délelőtt alig lehetett látni a várost, továbbra is a tájékoztatási fokozat van érvényben. A főpolgármester arra kérte az autósokat, hogy a fekete vagy piros színű hatszögletű környezetvédelmi matricával rendelkező kocsikkal ne közlekedjenek. Bár vasárnap a mutatók szerint ugyan kismértékben csökkent a főváros légszennyezettsége, de ez csak átmeneti javulás.

– Keddtől, szerdától ismét várható, hogy a Kárpát-medencében megnyugszik a levegő, ott is, ahol most az északnyugati szél képes volt javítani a levegőminőségen. Így gyakorlatilag a hét közepétől ismét a légszennyezettségi mutatók emelkedése várható – mondta a hírTV-nek Kolláth Kornél meteorológus.

Megbüntetik a szabálytalankodókat

A tájékoztatási szintnél eggyel magasabb riasztási fokozat esetén már adminisztratív intézkedések is életbe lépnek. Aki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik. – Aki a tiltást megszegi Budapest közigazgatási határán belül, akkor az 100 ezer forintig terjedő helyszíni bírságra számíthat. Az avarégetés szabályait megszegőket 30 ezer forintig terjedő bírsággal lehet sújtani – jelentette ki Gonczlik Tamás, a Városháza Környezetgazdálkodási és Energetikai Ügyosztályának osztályvezetője.

A légszennyezettség már a tájékoztatási fokozatnál is veszélyt jelenthet az egészségre, a szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a gyermekek, az időskorúak és a krónikus betegek lehetőleg ne vagy csak kis időt tartózkodjanak a szabadban. (rá)