A fővárosi önkormányzatok és a fővárosi önkormányzati képviselők döntő többsége kerüli a nyilvánosságot, nem képes vagy nem hajlandó használni az internetet, ami komoly kihatással van a lakossággal való kapcsolatokra is.

 

Az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány az ősz végén kutatást indított, hogy felmérje, az újonnan megválasztott fővárosi önkormányzati képviselők és az önkormányzatok mennyiben változtatnak a társadalommal, a lakossággal való kapcsolattartás terén. Ennek érdekében egy két oldalas, névtelen kérdőívet küldött ki több száz fővárosi önkormányzati képviselőnek. A kapott eredmények azt mutatják, hogy ezen a téren semmilyen javulás nem tapasztalható.

A 24 fővárosi önkormányzat közül csak 4, azaz négy önkormányzat képes és hajlandó közzétenni és kezelni az önkormányzati képviselők elektronikus levelezési címét, egy önkormányzat esetében az önkormányzati képviselők egy része máshol meglévő elektonikus levelezési címét tette közzé. Az önkormányzatok döntő többsége tehát nem képes vagy nam hajlandó kezelni a testület tagjainak elektronikus levelezését. A weboldalak döntő többsége is statikus és meglehetősen hiányos információkat tartalmaznak, többnyire csak egy-egy aktuálpolitikai eseményről tudósítással frissülnek.

A fővárosi önkormányzati képviselők elektronikus levelezése terén még rosszabb a helyzet. A kiküldött több száz elektronikus levelet alig tucatnyian olvasták el, de csak öten voltak hajlandóak válaszolni. Az öt válaszoló közül ketten küldték vissza a kitöltött kérdőívet, hárman reklamáltak, hogy milyen alapon kérnek tőlük adatokat. A kutatási eredmények alapján leszögezhető, hogy radikális változásokra van szükség mind az önkormányzatok, mind az önkormányzati képviselők szemléletében.

Az önkormányzatok esetében remélhetőleg hamarosan érzékelhető változások lesznek, amennyiben végre meghatározásra kerül, milyen adatokat kell a weboldalukon közzétenni, és ezt kikényszerítik, illetve ennek betartását is ellenőrizni fogják.
sg.hu