Eltűnt kínai beruházók, felszámolás alatt álló cég, büntetőeljárás, nulla új munkahely – ez a mérlege a Magyar Nemzet szerint a Gyurcsány-kormány egyik hangzatos , de meg nem valósult fejlesztésének. „S ami még szomorúbb: a környezetbarát, lebomló műanyagok gyártására néhány hónappal a kínaiak előtt egy magyar cég is bejelentkezett, de ők nem voltak elég jók Gyurcsány kormányának” – írja a lap.

Hatalmas hírverést csapott 2007-ben a Gyurcsány-kormány annak a megállapodásnak, amelyet Kóka János (SZDSZ) volt gazdasági miniszter hozott tető alá kínai tárgyalásain – írja a Magyar Nemzet. Az akkori hírek szerint a tárcavezető Sanghajban rendkívül sikeres egyeztetéseket folytatott a Livan nevű céggel, és ennek köszönhetően egy ötmilliárd forint értékű, 800 új munkahelyet teremtő beruházás érkezik Magyarországra. Arra is fény derült, hogy az üzem Alsózsolcán valósulhat meg: itt állítják majd elő kukorica felhasználásával a műanyaghoz hasonló tulajdonságokkal bíró, ugyanakkor idővel teljes egészében lebomló, élelmiszer tárolására szolgáló dobozokat – teszi hozzá a cikk.

„Ahogy a Gyurcsány-kormány oly sok hangzatos ígéretéből, ebből sem lett semmi. Alsózsolcán egyetlen kapavágás sem történt” – írja a Magyar Nemzet. A Livan Hungary Lebomló Műanyag Termék-előállító Kft. ellen a lap szerint idén végelszámolás, majd felszámolás indult, kínai tulajdonosai pedig felszívódtak. A cégbírósági adatbázis tanúsága szerint az adóhivatal 2008-ban felfüggesztette, majd tavaly törölte a Livan Hungary Kft. adószámát – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.