Közel 15 fokos enyhülés kezdődik szerdától

Szerdáig marad az átlagosnál több fokkal hidegebb idő, erős éjszakai fagyokkal, majd a hét második felében a feltámadó délies széllel a magasban mintegy 15 fokkal melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

A hét közepéig anticiklon alakítja az időjárást hazánkban, és erősödik a lehűlés is. A nappali fagyok mellett éjszakánként -10 fok közelébe, elsősorban északkeleten gyakran -15 fok közelébe hűl a levegő.

Szerdán lesz a leghidegebb

A hét leghidegebb napja szerdán várható, ezt követően erőteljes enyhülés veszi kezdetét. Az anticiklon fokozatosan keletebbre húzódik térségünkből, és a magasabb, mintegy 1500 méteren lévő légrétegekben a hétvégéig közel 15 fokkal enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A talajon a melegedés mértéke kissé ugyan elmarad ettől, de a megélénkülő, időnként megerősödő délies szélben a hétvégén már éjszaka is csak helyenként marad fagypont alatt a hőmérséklet. Napközben a délnyugati határvidéken pedig közel 10 fokot is mérhetünk majd. A melegedéssel egyidejűleg a csapadékhajlam is növekszik, de a hó helyett egyre inkább eső fog esni – és több helyen lehet ónos esőre is számítani. A jelenlegi modellfutások szerint január második hete ismét lehűlést tartogat.