Néhány év múlva akár Szíriából is érkezhet földgáz Magyarországra – mondta el a Magyar Nemzetnek Király András, a Mol irányítása alatt álló horvát energiacég, az INA nemzetközi kutatási-termelési igazgatója.

A horvát olaj és gáztársaság, az INA ugyanis – amely a Mol 47,16 százalékos tulajdonában áll – 1998 óta kutat Palmyra várostól alig félórányira.
A fúrások először 2002-ben vezettek sikerre, ekkor bukkantak gazdaságosan kitermelhető kőolajra és földgázra, azóta pedig további öt találatot jegyeztek. A kitermelés jelenleg a Hayan-blokk nevű területen zajlik.
Néhány hét múlva megkezdi működését a most még próbaüzem alatt álló gázfeldolgozó állomás, mely megháromszorozza a magyar érdekeltségű társaság itteni termelését. Ezzel a Hayan-blokk az egész Mol-csoport kitermelésének 10 százalékát fogja adni – emelte ki Király András.
A damaszkuszi vezetés azt tervezi, hogy megépítik a gázösszeköttetést Törökországgal, s ha utóbbi később csatlakozik a Nabucco vagy a Déli Áramlat vezetékhez, akkor a fűtőanyag egészen Magyarországig juthat a csöveken keresztül.