Január elsejétől ingyenes a szemétszállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón a lakosság számára, a kommunális adó viszont a háromszorosára nő, de így is évi legalább 15 ezer forintot spórolhatnak a helyi családok.

Füzesséri József közölte: a helyi önkormányzat még decemberben foglalkozott a város ez évi költségvetési koncepciójával, amelyben tárgyalta a szemétszállítás szolgáltatásának ingyenessé tételét. Hozzátette: az októberben megalakult képviselő-testület független képviselőkből álló csoportja több megoldást is felvázolt arra, hogyan lehetne a városban a szolgáltatások árát mérsékelni. Az elfogadott megoldás szerint az önkormányzat fizeti a szemétszállítónak a lakossági hulladékelszállítás díját, amelyet a beszedett kommunális adóból, és az önkormányzat más bevételi forrásából finanszíroznak – mondta a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy egy átlagos

  szikszói család ezzel a döntéssel legalább 15 ezer forintot spórol majd meg 2011-ben. A szemétszállítás átlagos alapdíja évi 27 ezer forint volt, a kommunális adó pedig 5 ezer forint. Idén a kommunális adót 15 ezer forintra emeli az önkormányzat, a szemétszállítás pedig ingyenes lesz a lakosság számára.