Több Magyarországot bíráló írás jelent meg vasárnap külföldi lapokban. A brit Observer cikkírója szerint visszataszító bűz árad az Orbán Viktor patriótái által épített társadalomból, a svájci Le Matin szerint Magyarország a médiatörvény elfogadásával csúszik lefelé a szabadsággyilkosság lejtőjén, a Washington Post pedig közölt egy olvasói levelet, amelynek írója azt vitatja, hogy Magyarország méltó-e az uniós elnökségre.

„Ki száll szembe a gyűlölettel Magyarországon?” címmel közölt elemzést Magyarországról az Observer a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap. Nick Cohen, a lap szemleírója szerint az EU technokratái megengedik, hogy a miniszterelnök”eljátssza a nagyfiút” a nemzetközi porondon, ha a Orbán Viktor megengedi, hogy a színfalak mögött Brüsszel irányítsa Európát. Brüsszel ennek fejében biztosította a Fideszt, hogy nem fogja túlságosan közelről szemlélni, hogy Orbán Viktor miként irányítja Magyarországot, írja Cohen.

Cohen szerint mindkét fél fenntartja azt a látszatot, hogy Magyarország tisztességes demokrácia, és nem ejtenek szót arról „a ronda kis államról”, amely Európa határain belül fejlődik ki. „A korrupt és inkompetens magyar baloldal felett aratott földcsuszamlásszerű győzelem óta (a Fidesz) Magyarországot – nos, azt nem mondom, hogy fasiszta, vagy akár újfasiszta országgá alakítaná, de vegyük észre, hogy az Orbán patriótái által a Duna mentén épített ‘új társadalomból’ ódon, visszataszító bűz árad” – fogalmaz a szerző.

Szerinte ez érződik a Fidesz propagandájából is. A cikk felidézi, hogy a kormány egyik első intézkedéseként elrendelte a középületekben nyilatkozatának közzétételét. A cikk foglalkozik azzal is, hogy karácsony előtt Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatójának leváltásáért tüntetett a Jobbik, a demonstráción pedig azt kiabálták, hogy a színházigazgató „buzi, perverz és zsidó”, és ezért alkalmatlan tisztségére. Cohen megjegyzi, hogy a Jobbikkal számolni kell azóta, hogy a választásokon a szavazatok 17 százalékát kapta, és szerinte a Fidesz kész figyelembe venni a párt követeléseit.

Cohen dicséri Angela Merkel német kancellárt, amiért tiltakozott, de azt írja, hogy nincs értelme úgy tenni, mintha nem az lenne az EU elsődleges vágya, hogy fenntartsa a látszatot, és kerülje a ronda konfrontációkat.

Nick Cohen szerint magyarországi kapcsolatai nem elsősorban jobboldali diktatúrára gondolnak, amikor az ország jövőjét taglalják, hanem Aljakszandr Lukasenka posztkommunista Fehéroszországára. A balos Fehéroroszország ugyanolyan vehemensen támadja a sajtószabadságot, mint a jobboldali Magyarország és a Chávez vezette Venezuela, olvasható a The Observer cikkében.

Vasárnap hajnalban a Washington Post  nevű befolyásos amerikai lap is Magyarországot bíráló írást jelentetett meg: Schiff András zongoraművész olvasói levelét. Schiff a levelében megkérdőjelezte , hogy Magyarország méltó-e az uniós soros elnökségére.

A svácji Le Matin  nevű lap Magyarország uniós elnökségéről közölt cikket. Az írás szerint Magyarország Európa rossz tanulója, és a médiatörvény elfogadásával csúszik lefelé a „szabadsággyilkosság lejtőjén”.