2011.01.01. 12:40 calvero56Eltékozolt évtized, ez Szerencsés Károly könyvének címe… mely – míly meglepő! – nem korunkról szól, hanem a hetvenes évekről. Arról, hogy kádár micsoda színész volt, hogy játszotta el egyszerre a büdöslábú, küszöbön krumplipaprikást zabáló kisembert, miközben tízezreket kivégeztetett. (A mondat első felében, a szerző által vélelmezett jelzős szerkezetet valószínűleg nem kellett játszania, mert ha zokniját lehúzta…

De nem volt ő különb ám, sem csaucseszkunál, sem titónál. Ezek így dolgoztak: kifelé egy, amúgy meg más. (Legyünk kicsit igazságosak és reálisak velük szemben: ma sincs ez másként.)

De lapozzunk át pár évtizedet: mi volt a 2000 utáni évtized… s ígérem, nem fogok gyurcsányozni, unom már ezt a témát, ezt a bukott antipoétát, s ha én unom, akkor biztos te is unod Barátom.

Nos, az ezredforduló bizakodással töltött el mindenkit, kit így, kit úgy. Aztán jött egy vízVÁLASZTÓ, és – a népi mondás üde forrásából merítve – ott elvált a szar a májtól. Akkor még úgy tűnt: hamarosan lesz euró nevű pénzünk… nem hittük, hogy akkor majd jobban élünk, de legalább majd történik valami, amiben reménykedhetünk. Hogy „Idő van”. De nem. „Megáll az idő „(mindkét címbéli utalás Gothár Pétertől.)

Nem fellendülés és „jóléti rendszerváltás” jött. Nem ez jött. Nem nemez kalap és frakk (amúgy, ki is akart volna viselni olyant) hanem embereket viperával ütlegelő egyenruhások, olyan arcúak (bár ha láthattuk volna az arcukat) amilyeneket az Ötödik elem című Luc Besson remekmű szörnyfiguráiban láthattunk.

Végül eljövendett az évtizedek óta rohadó szervezet végső exitálása, amikor a még el nem lopott tárgyakat is zsebre tették: görbe szöget, kicsorbult élű sarlót, nyeletlen kalapácsot. Néhányukat börtönbe vetették, s ott mély férfibarátságokra tettek/tesznek szert… A többiek pedig most várják… dehogy várják.. de remélhetőleg kapják, mentelmi joguk felfüggesztését.

És ezzel véget is ért még egy eltékozolt évtized.

Calvero