Bolgár szülök gyermeke, egykori marxista gerilla, Brazília első női elnöke

Az egykori marxista gerilla egy 1953-as Rolls Royce-ban érkezett ünnepélyes beiktatására, a Szenátus épülete előtt sokezres tömeg üdvözölte. Rousseff aktívan közreműködött az 1964-85 közötti diktatúra elleni küzdelemben, három évet töltött börtönben, ahol katonai fogvatartói megkínozták. Az ünneplők között ott voltak egykori cellatársai is.

Rousseff virágzó gazdaságot örököl, ám a szociálpolitikai kihívások árnyékában bőven akad majd tennivalója, mindenekelőtt a gazdaság konszolidálása. Ebben bizonyára segítségére lesz a sokmilliárdos Növekedésfokozó Program Alap(PAC) élén szerzett tapasztalata, az infrastruktúra fejlesztése és a szociálpolitikai projektek megvalósítása kormányzati rutinnal értek föl.

Eltérően Lulától, Rousseff nem származik „mélyszegény” családból, de a bolgár bevándorlók gyermekeként született baloldali politikus szintén a Munkáspárt (PT) tagja. Hadat üzent a szegénységnek, és célja, hogy eltüntesse a nyomort Brazíliából. Megfigyelők úgy vélik, hogy kormányzata igyekszik majd tovább növelni az állami szerepvállalást a gazdaságban.

Brazília fényes politikai és gazdasági jövő előtt áll, ígéretes az ország partjainál felfedezett és kitermelésre váró hatalmas olajkészlet, és várhatóan emeli majd tekintélyét a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia megrendezése.