Heti két zuhanyzás bőven elegendő. Hírek, amelyek sok embert érdekeltek 2010-ben

Veszélyes energiatakarékos izzók

Új bizonyítékot tárt fel a német környezetvédelmi hivatal (UBA) az energiatakarékos izzók veszélyességét illetően: törésük

esetén jelentős mennyiségű mérgező higany juthat a helyiség levegőjébe. Az UBA egy kísérletben kimutatta, hogy az izzók törését követően a higanyterhelés az ajánlott maximum – 0,35 mikrogramm/köbméter – húszszorosára növekszik a beltérben. A higany az energiatakarékos izzók gyenge pontja. Ezért középtávon olyan technológia kifejlesztését tartják szükségesnek, amely nem jár higanyterheléssel.

Ritkább pancsolás

Számos országban bevett gyakorlat, hogy valaki hetente csak néhány alkalommal kerít sort fürdésre, zuhanyzásra, míg mások ökológiai megfontolásból spórolnak a fürdővízzel. Bizonyos életvitel mellett valóban nem feltétlenül sérül személyes higiéniánk, ha egy-egy napon elmarad a nagy tisztálkodás – írta a brit Guardian.

 

„Heti két zuhanyzás bőven elegendő, a többi napokon csak a csapnál mosakszom” – vezette be személyes higiéniájának világába a Guardian riporterét Donnachadh McCarthy, brit zöld aktivista, aki korábban már több ökobarát akcióval felhívta magára a figyelmet. McCarthy vélekedése szerint csak ezzel a lépéssel legalább az ötödére tudja csökkenteni a heti vízfelhasználását. és ezzel együtt testi higiéniája nem marad el az átlagostól.

Nyolc rákgyanús tünet

Nyelési problémák vagy a véres vizelet is jelezheti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben – áll a brit Keele University tanulmányában, amelyben összefoglalták a leggyakoribb baljós tüneteket. A szimptómák nem feltétlenül és nem minden esetben hozhatók közvetlen összefüggésbe a daganatos megbetegedések kialakulásával, viszont a statisztikai eredmények alapján mindenképpen odafigyelést igényelnek – állítják a kutatók, akik olyan tüneteket vizsgáltak, amelyek megjelenése esetén öt százalékkal nagyobb volt a rák kockázata.

Egészséges a bevetetlen ágy?

A reggeli beágyazás elhanyagolása a kutatók szerint segíthet megőrizni az egészségünket. A legújabb kutatások szerint igaz, hogy a bevetetlen ágy látványa nem valami szép, az asztmát és allergiát okozó poratkák számára azonban legalább ennyire visszataszító. A Kingston Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a rovarok nem maradnak életben a bevetetlen ágyban kialakuló meleg, száraz körülmények között. A kutatók számítógépes modellezéssel vizsgálták, hogyan csökkentik az otthonunkban bekövetkező változások az ágyban lévő poratkák számát. Az atkák a testük külső felületén elhelyezkedő apró mirigyeken keresztül veszik fel a vizet a légkörből. Ha tehát egyszerűen nem ágyazunk be reggel, az ágyneműből és a matracból napközben elpárolog a nedvesség, így az atkák kiszáradnak és elpusztulnak.

70 éve élelem és víz nélkül él?

Nemzetközi és hazai médiumok tucatjai adtak hírt arról, hogy az állítólagosan több mint 70 éve élelem és víz nélkül élő, hívek által bálványozott, indiai csodaember, Prahlad Dzsani, szigorú orvosi felügyelete és ipari kamerákkal támogatott őrizete alatt tapasztaltak elképesztették a kísérletben résztvevő orvosokat.

A cikkek fő állítása az volt, hogy a jógi tizenöt nap alatt nem evett és ivott a legcsekélyebb mértékben sem (ahogy széklet és vizelet sem távozott szervezetéből), ennek ellenére a jelen orvosi-fiziológiai ismereteinknek ellentmondva nem száradt ki, nem változtak jelentősen az élettani paraméterei, és legfőképpen nem halt szomjan. Ráadásul saját állítása szerint az elmúlt 70 évben is hasonlóan (nem) táplálkozott. Lehetséges-e, hogy valaki hosszabb időn át kibírja élelem és víz nélkül?