Na ez frappáns. A médiahatóság visszavág

Médiahatóság: Ice T nem egy Kossuth Lajos
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság figyelemreméltónak tartja, hogy Ice T amerikai rapper lassacskán a magyar sajtószabadság hősévé kezdi kinőni magát – írják közleményükben.

Felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, nem történt más, mint a törvény megfelelő alkalmazása – írja az MNMH Kommunikációs Osztálya a Tilos Rádióra Ice T száma miatt kimért büntetés kapcsán. Emlékeztetnek rá, hogy a kiskorúak médiával

  szembeni védelme Európa-szerte kiemelt téma. Az ellenőrzés során alkalmazott törvényhelyek Magyarország EU-csatlakozása érdekében, a vonatkozó európajogi normák implementálásakor kerültek be 2002-ben a jogszabályba – írják.

„…nem különösebben nehéz kigúnyolni a hatósági eljárások szükségszerűen hivatalos, a köznyelvhez képest nehézkesnek tűnő nyelvezetét. Különösen Ice T szabadon áradó soraihoz képest tűnhet körülményeskedőnek a hatósági levél.” Ha valaki elolvassa a dal szövegét, úgy vélik, nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal „közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra”.

Talán az Internet bátor, gyakran névtelen szabadságharcosai is belátják, hogy azért Ice T még messze van Kossuth Lajostól, a sajtószabadság igazi hősétől – szól a közlemény.

Arról is írnak, hogy a rapper megbízható internetes források szerint figyelemmel kíséri a hatóság eljárását. A magyar szabályozás értelmében szókimondásának – mint írják – nem különösebben súlyos a következménye: a törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést a dal lejátszása előtt.

„Nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőrségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban.”

Felhívják a figyelmet rá, hogy saját hazájában Ice T dalát – a washingtoni Legfelső Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta – csak este 10 óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését. „Így hát köszöntjük a művészt nálunk, a szabadság hazájában! It’s on!” – végződik a közlemény.