Létrejött a Szlovák Rádió és Televízió (RTS) a közrádió és – televízió összevonásával. A jogszabály az ismételt államfői vétó ellenére is hatályba lépett január elsejével.

Richard Sulík házelnök szombaton ideiglenesen ügyvezető igazgatót nevez ki az új intézmény élére: vagy Miloslava Zemkovát, az eddigi Szlovák Rádió, vagy pedig Štefan Nižňanskýt, az eddigi Szlovák Televízió vezérigazgatóját.

Az RTS új vezérigazgatóját a parlament választja meg – várhatóan a februári ülésén – nyílt szavazással, az igazgató fizetése a mindenkori átlagkereset kilencszerese lesz. Az igazgatót a rádió és tévétanács javaslatára a parlament leválthatja, ha azonban nem tartja be az elfogadott költségvetést, azonnal leválthatóvá válik.

A nemzeti kisebbségek számára készült műsorok sugárzására önálló szervezeti egységek jönnek létre. Meghatározza a jogszabály a nemzetiségi adások terjedelmét is: a televíziónak és a rádiónak is a kisebbségek arányának megfelelő időtartamban kell sugározniuk.

Átalakul a közmédia felügyelete is, az egyesült intézményt egy kilenctagú, szakemberekből álló testület felügyeli majd, közülük hárman-hárman televíziós illetve rádiós szakemberek lesznek, a fennmaradó három helyre pedig két közgazdász és egy jogász kerül. Az átalakulás várhatóan három évig tart majd, a jelenlegi finanszírozási módszer átalakításával ér véget.

Az üzemben tartási díjat 2012. január elsejétől törlik el. (lpj, SITA, TASR)