Sajnos, beigazolódott, amire számítottunk. Miskolc új, jobboldali vezetése legnagyobb félelmeinket erősítette meg. Szinte éreztük , hogy Kriza és csapata már az első közepesebb erőpróbánál gyengének fog bizonyulni. Mivel ez az első szövegünk itt, talán érdemes néhány szót rólunk, Miskolci Fürkészekről írni. Olyan jobboldaliak vagyunk, akik ragaszkodnak születéssel, vagy választással kapott városukhoz, Miskolchoz. Mindig jobboldalra szavaztunk, ha nem is mindig a Fideszre, de a Fidesz nem mindig volt a jobboldalon… 

Tehát fontosnak tartjuk az ideológiai hovatartozásunkat, de még fontosabbnak a várost, amiben több van, mint amennyit eddig megmutathatott/megmutatott. Van köztünk vállalkozó (inkább önfoglalkoztató), diák, tisztviselő, tanár és még néhány szakma képviselője, akiket a lokálpatriotizmus köt össze. Nem végeztünk felmérést, de nagyrészünk nem tagja semmilyen pártnak és nem is tervezi. Ha jól tudjuk, egyikünk jelentkezett a Fideszbe, de jó egy éve még csak választ sem kapott! Igen, szurkoltunk annak, hogy az előző városvezetés távozzon. Elismerve azt, hogy – főleg a kultúra és a városszépítés terén – történtek előrelépések, a nyolcévnyi „kormányzás” merevvé, lassúvá, konzervatívvá (igen, konzervatívvá!) és egyes személyek esetében korrupttá tette őket. Szurkoltunk, hogy egy olyan új csapat érkezzen, mely megőrizve azt, ami jól kezdett alakulni, vagy jól ment, hozzáteszi azt az új pezsgést, amire a városnak szüksége van, ha nem akar visszaszürkülni a korábbi iparvárosi képbe. Ez a blog azért született, mert már most látszanak az aggasztó jelek és úgy érezzük, akkor kell fellépni, amikor még lehet. Márpedig egyet leszögezhetünk. Mi a magukat jobboldaliaknak mondó politikusokkal sokkal türelmetlenebbek leszünk, mint a másik oldallal. Éppen azért, mert ha a jobboldali politikusok nem bizonyulnak jobbaknak a baloldaliaknál, akkor pont azokat a baloldal által hangoztatott állításokat fogják igazolni, melyek szerint nem érdemes váltani, mert az újonnan érkezők is ugyanolyanok, mint a leváltottak. És akkor tényleg az egésznek nincs értelme. Nem azért szavaztunk a jobboldalra, hogy ugyanazt a mocskot kapjuk nemzetiszínbe, vagy csak narancsszínbe csomagolva! Bennünket nem vigasztal, hogy egy fideszes lop egy emeszpés helyett! Beírásaink a Miskolci Fürkészek kollektív gondolkodásának termékei lesznek, azonos aláírással. Továbbá bárkitől várunk információkat a miskolci.furkesz@gmail.com címre.

Korábban már említettük, hogy voltak félelmeink Krizával és csapatával szemben. Elsősorban azért, mert Kriza a pártban súlytalan. Márpedig az ilyenek mindig túlkompenzálnak és olyan utasításokat is végre akarnak hajtani, amelyek talán nem is léteznek. Csak ők úgy érzik, hogy ezt elvárják tőlük… Márpedig egy ilyen hozzáállás nemcsak veszélyes egy város vezetésében, de egyenesen káros!

Másrészt az általa kiválasztott csapat is zömmel a Fidesz lefejezése után maradt reszli. Apropó, elhangzott már egy világos magyarázat arról, miért kellett lefejezni az egész miskolci szervezetet és kicsinálni azokat, akik az ellenzéki időszak éveiben az igát húzták? Ha igen, hol? Nem valami obskúrus faliújságra gondolok, hanem valamilyen komolyabb fórumra. De úgy látszik, ahogy a pártban egymást kicsinálták, ugyanolyan aljas módszerekkel indították a személyzeti politikáikat. Félreértés ne essék! Nem kétséges, hogy voltak alkalmatlan vezetők. Szerintünk a Holding, a MIK vezetőinek többsége megérdemelten került lapátra. Halmaira és a brancsára tényleg nincs szükség. Az is elképzelhető, hogy a Városházán és a Városgazdánál sok olyan vattaember dolgozott, akiknek a munkájára nem volt különösebb szükség. Ugyanakkor sok olyan embert is elküldtek, akik a maguk területén szakemberek voltak és helyeztek helyükre pártkatonákat, akik a szakmájukban nullák, de a tagkönyvük beton! Biztos, hogy a város idegenforgalmával egy olyan személynek kell foglalkoznia, aki e területen veszteséget termel vállalkozóként? Apropó, az idegenforgalmi magánérdekeltsége nem összeférhetetlen egy picit?

Minálunk, Fürkészeknél már fogadások is születtek, az első hóesés, vagy a karácsonyi vásár fogja jobban megfingatni a városvezetést. A hóesésben szerencséjük volt, az időjárás eddig különösebben nem tette őket próbára. Igaz, a nemrég volt közepes havazásban nem nagyon értettük, miért száguldoznak a hókotrók hatvannal a négysávoson két-három óránként, mert csak maszatoltak. De szerencsére jött az olvadás és a gond megoldódott. Ugyanakkor végtelenül szomorú dolog volt végigmenni ma a Széchenyin, ahol tízméterenként koszos kupacokban áll a homokkal kevert hó, megadva a karácsonyi hangulatot.

De a karácsonyi vásár minden Fürkésznél kiverte a biztosítékot. Mi volt ez egyáltalán? Az Operafesztivál reklámrendezvénye? Bátor Tamás magánszáma közpénzből? Vicc? Mert annak durva volt! Először is mi ez a Szalon-Czukor???? Ezt valószínűleg Bátor Tamásék sem tudták eldönteni, mert az erre a célra létrehozott honlapon hol „Szalon-Czukor”, hol „Szalon-Cukor” szerepel. Mégis mit akartak ezzel a különírással kifejezni? Hogy a Szalon az egy „polgári” szó? Nem tudom, miért gondolják a jobboldalon egyesek, hogy a polgári az egyben dohost, unalmast, nyárspolgárságot jelent? Az egész honlap a második világháború alatti „hadikarácsony” légkörét sugározza. Uraim! Azóta eltelt több mint egy fél évszázad. Ébresztő! A jobboldalt nem nagyanyáinknak és a nagyapáinknak építjük, hanem a gyermekeinknek és az unokáinknak. Akik nem népviseletben, hanem farmerben és pólóban, vagy ezek megfelelőiben fognak járni (bár reményeink szerint becsülni és használni fogják a népi motívumokat és tudni fognak néptáncokat, népdalokat), nem palatáblát és logarlécet fognak használni, hanem mindenféle korszerű kütyüket, legalábbis reméljük. Nem akarunk most és itt ideológiai képzést tartani, de amit sugallni akarnak ezekkel az álkonzervatív dolgokkal az éppen azt bizonyítja, hogy fogalmuk sincsen a jobboldaliság új irányzatairól!

És akkor a helyesírásról még nem is beszéltünk. Nem tudjuk, a „fülkeforradalom” a helyesírásra is kiterjed-e, mert akkor a Szalon-Czukor szülőanyái-atyái ezt sikeresen végrehajtották. Aurora cirkálóként bombázták szét a magyar helyesírás állásait, kezdve a központozással és egészen a szavak egybe- és különírásáig. Erről bárki maga is meggyőződhet itt: http://miskolciszalonczukor.hu/czukor/

A programról röviden, a honlapon szintén elérhető műsor jó hosszú, de valójában nem látunk semmilyen koncepciót, vezérfonalat. Azon túlmenően, hogy a fideszes politikusok reklám-megjelenéséhez nyújt némi körítést, nem derül ki, mi ebben a karácsonyi. Pontosabban azokat a „műsorszámokat”, melyek az adventhez és a karácsonyhoz kötődnek, azokat az egyházak szervezték és gondolom akkor is meglettek volna, ha nincs „Szalon-Czukor”. A többi pedig annyira semleges, hogy bármikor meg lehetett volna tartani őket. Érthetetlen, hogy ez egy Operafesztivált szervező Bátornak, vagy a csapatának nem tűnt fel! Ezen kívül az egész inkább szegényes volt, mint igényes és mint a honlapon megjelentetett (iszonyatos minőségű!!!!) fényképek is bizonyítják, néhány tíz, legfeljebb egy-kétszáz emberen kívül nem mozgatott meg többet egy csaknem kétszázezres városban.

És akkor a környezet! Látszik, hogy Kriza és csapata még soha nem járt sem az Operafesztiválon, de még a környékén sem! Mert ha megtette volna, tudná, hogy Bátor egyszerűen képtelen megszervezni a fesztivál környezetét! Az Operafesztivál egyik visszatérő és sajnos nagyon szembeötlő hibája, hogy képtelenek minőségi környezetbe ültetni a fesztivált. Minden évben olyan lehangoló sivárság és gagyiparádé veszi körül a fesztivált, hogy még annak is elmegy tőle a kedve, aki esetleg rászánná azt a néhány ezer forintot egy jegyre. Azt is mondhatnánk hogy a Bartók+ mellett minden évben megrendezik a Bóvli+-t is! Persze, egy fesztiválszervezőnek talán hasznos lenne elmennie más, már bejáratott szakfesztiválokra, ahol nagyon sok hasznos dolgot lehetne tanulni, ha az egész évben fizetett stáb képtelen valami értelmeset kitalálni!

Mit lehetne írni a vendéglátósokról és a vásárosokról? Azt, hogy egy falusi búcsúban általában nagyobb és ötletesebb a kínálat. A vásárosokon legalább az igyekezet látszott, a vendéglátósokon még ez sem! Lepukkant faházakban, lepukkant áru! És ki volt az az okos, aki kitalálta, hogy a virágóra helyére képzelt adventi koszorúba bevezesse a 230-t? Akármilyen jól szigetelték le, csak a szerencsén múlott, hogy nem csapott agyon az áram egy gyermeket! A giccses betlehemes életképről érdemes még szólnunk? Pont Szent István szobra elé kellett helyezni? Mindenki megnézheti! Remélem, ez a mi, titkunk marad, a miskolciaké!

Nem tudjuk, igaz-e, hogy Kriza hivatala 6 millió forinttal támogatta ezt a valamit, de ha igen, akkor nem válik a becsületére. Ráadásul akkor, ha az a pletyka is igaz, hogy Bátor Tamás kiadta a munkát egy pécsi cégnek. Két kérdés merül fel, miért pécsi és akkor mit csinált Bátor? (Lehet, hogy a Mikulás-ünnepséggel volt elfoglalva, amit szintén megkapott! Vajon mennyiért?) Nem lett volna olcsóbb egy miskolci céget találni? Vagy közvetlenül a pécsi céget megbízni, ha már annyira profik? De egyelőre még nem tudjuk biztosan, ezek az információk igazak-e. Nem akarjuk tovább nyújtani a szót, de nem ártana, ha Bátor, vagy Kriza előállnának és elszámolnának, hogy mire ment el ez a pénz (tavaly kétmillióból ennél egy fokkal jobbat csináltak, igaz, más csapat!) úgy, hogy a programok fele fizetős volt és gondoljuk a vendéglátósok sem az Üdvhadseregtől érkeztek!