Minisztériumi szájkosár januártól

Minden eddiginél központosítottabb kormányzati kommunikációval készül az uniós elnökség fél évére az Orbán-kormány – írja a Népszava. Az újság szerint a szaktárcák ez idő alatt még a kommunikációs államtitkárság engedélyével is csak szűk körben adnak felvilágosítást.

Januártól nemcsak a nyilatkozatok, interjúk, szakmai válaszok engedélyeztetése, hanem maga a kérelmezés és annak elbírálása is kizárólag a kommunikációért felelős államtitkárság hatáskörébe tartozik majd – legalábbis az uniós elnökség idején.

A Népszava szerint teljesülhet viszont néhány korábbi, a kormányváltáskor hangoztatott ígéret: napi két kormányszóvivői tájékoztató lesz két szóvivővel. Januártól egy tájékoztatót Nagy Anna, egy másikat pedig Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség szóvivője tart majd.

Ugyancsak változás lesz a szóvivői tájékoztatók gyakorlatában, hogy 2011. január 17-től regisztrációhoz köti a sajtómunkatársak részvételét a kormányszóvivői tájékoztatókon. A kérelmeket szakmai szempontok alapján (olvasottság, nézettség, országos ismertség) bírálják el”.