Több helyen jegesek, hóbordásak az utak – nem volt rekordhideg az éjszaka
Az ország több részén is téliesek az útviszonyok, az intenzív havazás és a nagyon alacsony hőmérséklet miatt több fő- és mellékúton jeges, jégbordás vagy havas a burkolat – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda reggel.

A társaság több száz munkagéppel dolgozik az utak takarításán, de nehézséget okoz, hogy a síkosság-mentesítésre használt szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül a nagy hidegben. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli közlekedésre felkészített járművel induljanak útnak.

A közútkezelő adatai szerint az esti és éjszakai havazás nyomán téliesek az útviszonyok Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Hajdúságban, a Nyírségben, az Alföldön és a Viharsarokban. A Dunántúlon viszonylag enyhe az idő, ugyanakkor Esztergom környékén, a Bakonyban, Pápa és Csorna térségében, elsősorban a hegyvidéki szakaszok fő- és mellékútjain számítani kell jeges vagy jégbordás szakaszokra.

Éjszaka egyébként nem volt rendkívüli hideg

Havas a burkolat Salgótarján, Gyöngyös, Heves, Tiszafüred és Szikszó körzetében, Balassagyarmat, Eger, Nyékládháza, Edelény és Kecskemét térségében pedig hóbordás szakaszok lehetnek. A főútvonalakon hókásás szakaszok vannak Monor, Cegléd, Szolnok, Kisújszállás, Szentes, Gyomaendrőd, Nyírbátor, Mátészalka, Sátoraljaújhely és Putnok körzetében, a Dél-Alföldön pedig letaposott havas szakaszok lehetnek.

A Magyar Közút több ezer dolgozója folyamatosan takarítja az utakat, de nehézséget okoz, hogy a síkosság-mentesítő anyag csak később hat. A cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra, de az összefagyott havat egyre nehezebb eltávolítani a burkolatról.