A Magyar Suzuki ellenőrzésre visszahívja az Esztergomban gyártott, 1997 és 2002 október elseje között készült Swifteket. A magyar gyártmányú első lengéscsillapítók rozsdásodása miatt a keréktartó csonk leválhat a csillapítóról és a gépkocsi mozgásképtelenné válhat. A visszahívásról a Totalcar adott először hírt, még kedd este.

„A Magyar Suzuki Zrt. nem mindennapos visszahívást intézett a régi Swift-tulajdonosokhoz” – írta egy olvasói levél alapján kedd este a Totalcar. A cég levele szerint az 1997 és 2002 között gyártott autóknak ez a fajtája „balesetveszélyes az első futómű lengéscsillapító egységének bevonat-sérülése okán fellépő korrózió miatt, illetve a féltengelyek rozsdásodása miatt. A korrózió előrehaladtával, lehetséges, hogy a féltengelyek kilazulását (kopogását) jelentheti, amely közúti balesetet okozhat. Önkéntes korrekciós intézkedések történtek a gyártónál”.

A Totalcar birtokába került szervizjelentés szerint 1997. október 1. és 2002. október 1. közt gyártott Swifteknél van esély arra, hogy az első lengéscsillapítók rozsdásodása miatt a kormány-tengelycsonk leválhat a lengéscsillapítóról és így a gépkocsi mozgásképtelenné válik. Az MTI-nek egy Komárom-Esztergom megyei márkaszerviz tulajdonosa azt mondta: a hiba a lengéscsillapító cseréjével teljesen elhárítható, a beavatkozást azonban házilag nem lehet elvégezni. Ha szükséges, a márkaszerviz japán alkatrészre cseréli mindkét lengéscsillapítót, csavarjaikkal együtt. A munka időtartama körülbelül két óra.

A problémás alkatrészeket a pár éve felszámolt Berva Finommechanikai Rt. készítette, írja a Totalcar. A lengéscsillapító az első kerekek leszerelése nélkül is azonosítható, a kifelé néző oldalon „BERVA EGER HUNGARY” felirat szerepel. A totalcaros cikkben megtalálhatók azok az alvázszám-tartományok, amiket a visszahívás érint.

Az egészen pontosan Berva Finomszerelvénygyártó Rt.-nek hívott egri cég 1992-ben alakult, 2002 óta áll felszámolás alatt, legutóbb idén nyáron jelent meg felhívás egyes vagyonelemei (jobbára ingatlanok) értékesítésére. A céget 1994-ben privatizálták, tulajdonosa a budapesti Berva 96 Kft. volt, ami magyar magánszemély tulajdonában álló kft-k érdekeltsége, többségi tulajdonosa Homoki István és Istvánné cége, a Torok Építőipari és Szolgáltató Kft.

A Magyar Suzuki kommunikációs igazgatója a Totalcarnak azt mondta, ez egy biztonsági visszahívás, bár a lengéscsillapító állapota eddig semmilyen személyi sérüléssel járó balesetet nem okozott. A Totalcar ugyanakkor megjegyzi: volt példa olyan gátlóra, amely annyira elrohadt, hogy elengedte a csonkállványt. Persze nem kell attól tartani, hogy tömegesen repülnek le az útról a Suzukik korrodált gátlóval, de kritikus problémáról van szó.

Ruska Viktória az MTI tájékoztatása szerint ma már pontosabb adatot is tudott, eszerint az átvizsgálás csak Magyarországon 124 375 Swiftre terjed ki. A gyár levélben értesíti a forgalmiba bejegyzett tulajdonosokat, hogy keressék fel a megjelölt márkaszervizt. A vizsgálathoz nem szükséges sem a szervizkönyv, nem számít a garanciaidő lejárta sem, egyedül az értesítő levelet kell bemutatni.

A hibát a Suzuki folyamatosan végzett utólagos minőségellenőrzése derítette fel. Az összes érintett autón, köztük a tíz évnél idősebbeken is, térítésmentesen elvégzik a vizsgálatot. Internetes alkatrészáruházakban jellemzően 20 000 forint körüli összegért kapható egy darab első lengéscsillapító. Ha az összes érintett jármű mindkét lengéscsillapítóját kicserélik, ez Magyarországon közel ötmilliárd forintos kiadást jelenthet a Magyar Suzuki Zrt-nek.