Kassán a Szent Erzsébet-dóm plébániájának hivatalos hírlapja szerint több évtized után az idén először egyáltalán nem lesz magyar nyelvű éjféli szentmise karácsony éjjelén – írja a Felvidék Ma.

A hírportál szerint korábban hosszú évtizedeken keresztül, talán 1920 óta, és a rendszerváltás előtt is a Premontrei Rend Szentháromság Templomában celebrálták magyarul az éjféli szentmisét.
Tavaly azonban a rend Martin Strbák személyében szlovák anyanyelvű tartományfőnököt választott, aki teljesen átalakította a szentmisék struktúráját a magyar ajkú hívek rovására. Több magyar anyanyelvű szerzetesnek megtiltotta a szentmisék celebrálását.
Az esti órákban, karácsony estéjén – kényszerhelyzet miatt – több éve van ugyan az Orsolyita Rend templomában magyar nyelvű szentmise, amelyet Pásztor Zoltán püspöki helynök celebrál, ez azonban egyáltalán nem mondható „éjféli misének”.
Kassán a külvárosokkal együtt több mint 25 római katolikus templom van, azonban ezek egyikében sincs éjfélkor magyar nyelvű szertartás- írja a lap.