Belousovová: Tokajt nem adjuk!

Anna Belousovová, az SNS alelnöke szerint Szlovákia nem hagyja, hogy elvegyék tőle a „Tokaj” márkanevet. „Az SNS mindent megtesz azért, hogy a jog értelmében is készíthessenek és eladhassanak tokaji bort. Ezt a harcot a Szlovák Köztársaság győzelméig vívjuk” – mondta.

A tokaji bor Belousovová szerint világszerte híres szlovák termék, a környéken legalább kétezer éves hagyományokra tekint vissza a bortermelés. Az SNS alelnöke fájlalja, hogy a magyar fél egyoldalúan lezárta a tárgyalásokat Szlovákiával a tokaji márkanév sorsát illetően. „Ez csak egy példa a magyar politikára, ezeket a támadásokat el kell hárítanunk és nem szabad engednünk” – jelentette ki.

A nacionalista politikus szerint még ha létezne is a szlovák nagylelkűség, látni lehet, hogy a magyar fél nem a békés együttélésre, hanem a Szlovák Köztársaság megkárosítására törekszi „konkrétan az iskolaügy, a nyelvi és kisebbségi jogok, az energetika, a gazdaság és a külkapcsolatok terén”.

Belousovová szerint Magyarország probléma nélkül megszegi kötelezettségeit, valamint „tolerálja azoknak a fiúknak a fasiszta kijelentéseit, akik rossz elmeállapotuk miatt a önként a gárdában menetelnek. Ez a fajta viselkedés az ázsiai pusztákra való, nem Európába.”

Simon Zsolt, a Híd parlamenti képviselője korábban már kijelentette, hogy a Tokaj megnevezés a földművelésügyi minisztérium dilettanizmusa miatt nem használható, ugyanis a tárca önkényesen átnevezte a térséget. A minisztérium szerint mindez lényegtelen, mert a név bejegyeztetése idején még a korábbi elnevezés volt érvényben.

(sita, bumm)