Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. A Ház 239 igen, 55 nem és 33 tartózkodó szavazattal fogadta el a törvényt. A parlament döntött arról is, hogy az államfőtől kéri a törvény sürgős kihirdetését.

Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, a parlament által hétfő este elfogadott „salátatörvény” alapján Mefedron felkerül a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd. Ebbe a törvénycsomagba került be a Költségvetési Tanács elnökének visszahívhatóságára vonatkozó szabály is.

A gyógyszerforgalmazásról szóló törvényben egyebek között szabályozzák a különböző, nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketinget enged a törvény. Ezt pedig szigorúan a gyógyszerészi gondozáshoz – ingyenes, patikában elvégezhető szűrésekhez – kötik.

A módosítással célul tűzte ki a kormányzat, hogy rendezi a patikai gyógyszerészi tulajdont. Két lépcsőben teszik kötelezővé a személyi jogos gyógyszerész 50 plusz 1 százalékos tulajdonrészének megszerzését már működő patika esetében.

Az egészségügyi dolgozók is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így – hasonlóan például a pedagógusokhoz – ők is fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznének munkavégzésük során.