Miskolc – Harmincöt vádlott, javarészt korábbi vám- és pénzügyőrök, kamionsofőrök és vállalkozók ügyében hirdetett ítéletet a Borsod Megyei Bíróság Miskolcon kedden. A hét évvel ezelőtt kirobbant cukorcsempészési ügyben a másodfokú bíróság döntése nyomán kellett megismételt tárgyalást tartani.

Letöltendő börtönbüntetést egyedül az elsőrendű vádlott kapott, társai jelentős részét – vesztegetés, közokirat hamisítás, vagy hivatali visszaélés miatt – felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre ítélte, vagy megrovásban részesítette a bíróság. Mindezeken túl a perköltséget is a vádlottaknak kell megfizetniük. Hat vádlottat felmentettek a vádak alól. A négy megyét érintő ügy során a vádlottak édességet – leginkább kristálycukrot – csempésztek be vámmentesen Magyarországra, 2003 januárjában buktak le. A nyomozás akkori adatai szerint a vádlottak több száz millió forint kárt okoztak az országnak.

Az eredetileg csaknem hetven vádlottat felvonultató perben már egyszer született jogerős ítélet, de 35 vádlott esetében korábban újratárgyalást rendelt el a másodfokú bíróság.