„Mi közöd hozzá, mit írok? Ha valakit bánt, beperel. Mint eddig. Bízd ránk! Nem vagyunk az alattvalóid” – írja keddi, a médiahatóságnak is címzett szerkesztőségi cikkében a Népszabadság.

A köztársaság továbbra is elismeri, de már nem védi a sajtószabadságot, a kormánypártok megszavazták a törvényt, amely politikusok megbízottjait hatalmazza fel arra, hogy a média bármely szereplőjének sorsa felől döntsön – írja keddi számában a Népszabadság.

A napilap szerkesztőségi cikkében úgy fogalmaz: az új médiatörvény olyan büntetésekre ad lehetőséget tetszés szerint konstruálható vétkekért, amelyek súlya alatt az érintettek csak összerogyhatnak, mégha végül az azonnali végrehajtásról vissza is rettent a kormánytöbbség. Ez így is olyan, mintha a halálbüntetést állítanák vissza a büntetőjogban, párhuzamosan a bíróságok politikai irányítás alá helyezésével.

A valódi vesztes a társadalom, amelyet próbálnak kiszorítani a közös beszéd, vagyis a gondolkodás lehetőségéből – írja a cikk szerzője, Nagy N. Péter. „Rossz kört rajzoltak körénk. Ki kell belőle törni” – folytatja. „Ahol ez megtörténhet, bármi megtörténhet. Az ország, ha hagyjuk, a szabadság laboratóriumából a szabadság megvetésének szigete lehet, ahonnan menekül az élet” – írja a lap. „Mi közöd hozzá, mit írok? Ha valakit bánt, beperel. Mint eddig. Bízd ránk! Nem vagyunk az alattvalóid” – üzeni a lap az új médiahatóságnak.