Miskolc – A 22 hónapos Ivetten szeptemberben végezte el a beavatkozást dr. Nagy Kálmán a Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályán.

– Egy évvel ezelőtt diagnosztizáltuk a csecsemőnél a leukémia egyik legagresszívabb

típusát – mesélte dr. Nagy Kálmán – Megkezdtük a gyermek kezelését, ám nem hoztak meg a kívánt eredményt. A transzplantáció volt a kicsi utolsó esélye.

A kórházban eddig 300 gyereknél végeztek el hasonló beavatkozást, ám eddig minden esetben külföldről kellett beszerezni a szükséges vért, ami drága és időigényes feladat.

– Átlagosan 2,5 millió forintért lehet megvásárolni a szükséges mintát, ráadásul körülbelül három hónap kell ahhoz, hogy a megfelelő vért megtalálják – folytatta a beültetést végző orvos – Ez egy súlyos beteg gyermek esetében mérhetetlenül sok idő. A hazai minta felhasználása ennél jóval idő és költséghatékonyabb.

Talán a sors ajándékaként hét hónappal azután, hogy fény derült a kis Ivett szörnyű betegségére, megszületett a kislány testvére, akinek köldökzsinórvéréből levett őssejtek alkalmasnak bizonyultak a beültetésre. Így első alkalommal kerülhetett sor arra, hogy Magyarországon levett és tárolt őssejtet használjanak fel. A minta levételét és tárolását a Krio Szövet és Sejtbank biztosította.

– Az őssejt kezelés jelenleg 80 féle betegség kezelésében bizonyítottan hatásos – magyarázta dr. Balogh István, a Krio Intézet vezérigazgatója – a nálunk tárolt minták közel tízezer családnál adhatják meg a gyógyulás esélyét egy esetleges betegség kialakulásakor.

A kicsi Ivett, akinek életéért szülei hosszú hónapokon át aggódtak, a gyógyulás útjára lépett. Közel két hónappal ezelőtt történt a transzplantáció, és azóta nem mutattak ki rákos sejtet a kislány szervezetében.

Az édesapa a M1 híradójának elmondta, végre van remény a csöpp lányka gyógyulására, 99 százalék az esély arra, hogy nem újúl ki a rettenetes betegség. Így Ivett nemsokára boldogan játszhat a kistestvérével, aki születésével megmentette az életét.