BÁDOGVÁROS FOTÓ PROJEKT

A Bádogváros című dokumentumfilm forgatása közben fogalmazódott meg bennünk, hogy a miskolci avasi dombon lévő pinceházakat

fotósorozat formában is dokumentáljuk. A filmet 2006-tól, 2008-ig forgattuk, sok időt töltöttünk az Avason és rengeteg ismerősünk, barátunk lett. A film bemutatása után, hiányozni kezdett a megismert közösség és azt gondoltuk, hogy jó lenne még együtt dolgozni egy fotó projekt kapcsán. A fotókból később egy könyvet tervezünk összeállítani, amely mellékleteként a dokumentumfilmmel, teljes képet ad a történelmi Avas egyedülálló világáról. A Bádogváros Fotó Projekt kiállítás, ebből a dokumentációból válogatás, ami témára-formátumra kitalált koncepcióra épül. Portrék, épületek és enteriőrök középformátumra készült képek, a részletgazdagság és a felbontás miatt. A hangulatokat és életképeket leica formátumra fotóztuk. A tervezett könyvben az álló és mozgóképi dokumentáció mellett, megjelennek interjúrészletek (amelyek a filmhez készültek, de a vágás során kimaradtak), egyedi rajzok, térképek, személyes, napló jellegű vizuális megjelenítésben.

A Bádogváros dokumentumfilm ‘lírai’ jellege miatt, nem készültek ‘klasszikus’ riportok (kamerával felvett beszélgetések) csak hangban rögzítettük a személyes történeteket, megőrizve ezzel a munkamódszerrel az intimitását a helyzeteknek. Ez a hanganyag szerkesztve adta a film alapját, amihez forgattunk képeket négy északon át az Avason.

 

A fotósorozatban megjelenő portrék és a film így kiegészítik egymást. A Bádogváros Fotó Projekt kiállítás ideje alatt a filmet két alkalommal vetítjük a Lumen Galériában:

2010 December 20. 19:00
2011 Január 5. 19:00

Csáki László (1977) – Horváth Árpád (1976) évek óta együtt dolgozó alkotópáros, számos rövid, reklámfilm és videó klip alkotója, amelyekkel a közönség hazai és nemzetközi filmfesztiválokon és koncerteken találkozhatott. A rendező-operatőr alkotópáros nem csak a mozgóképeken dolgoznak együtt, hanem fotó alapú munkáikat, olyan átfogó tárlatokon láthattuk, mint a Na mi van? (2008) a Műcsarnokban és a Crazy Curators Biennale II. Space Galeria, Pozsony (2008), vagy a 2008-as Stúdió Díjasok kiállításán (2009).

A Bádogváros című dokumentumfilmjük a 41. Magyar Filmszemle, Dokumentumfilm kategória, Ember Judit díj, megosztott fődíjat kapta.

www.arpadhorvath.com