Nagy és eddig népszerűnek tartott sportok népszerűsége hanyatlik az Egyesült Királyságban, derült ki egy most nyilvánosságra hozott kutatásból. A felmérések szerint a nem profi szcénában folyamatosan csökken a futbalozók teniszezők vagy a rögbisek száma. A Guardian által ismertetett adatokból meglepő módon az derül ki: négy új sportág népszerűsége növekszik: ezek a kerékpározás, a hegymászás, a netball, ami egy kosárlabdára emlékeztető játék, és az atlétika, azon belül is a futás.

Az emberek nem akarnak focizni

A kérdés azért vált központi témává Nagy-Britanniában, mivel az ország azzal az ígérettel pályázott a 2012-es Olimpia rendezési jogára, hogy a játékok majd megállítják a tömegsport népszerűségvesztését.

A sporttámogatásokat elosztó állami szerv már most figyelmeztette a futball- és a rögbiszövetséget, hogy csökkenteni fogják a támogatásukat, ha sürgősen nem tesznek valamit. A hivatal már egy éven belül eredményeket akar látni. A lottóbevételekkel és kincstári összegekkel gazdálkodó Sport England jelenleg évi 480 millió fontnyi összeget oszt szét az amatőrsport támogatására. Meglátásuk szerint a futball és az úszás ta két sportág, ahova különösen fontos lenne visszacsábítani az embereket.

A 2007-ben kezdett kutatás szerint nem sok előrelépés történt abban a tervben, hogy 2013-ra egymillióval több ember sportoljon legalább heti három alkalommal. A heti három alkalommal végzett sporttevékenységet számít ugyanis rendszeres testmozgásnak. Egyesek szerint a jelenlegi vezetés akár fel is hagyhat ezzel a tervvel-írja az index.hu