A borsodi TOP 100
Borsod-Abaúj-Zemplén megye száz legjelentősebb vállalkozását is megviselte a gazdasági-pénzügyi válság, összesített üzleti eredményük a 2008-as 38,793 milliárd forintról 4,565 milliárd forintra esett vissza.

A TOP 100 élén a tiszaújvárosi, amerikai érdekeltségű Jabil Circuit Kft. áll, amelynek nettó árbevétele tavaly 212,8 milliárd forint volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások gazdasági eredményeit tartalmazó TOP 100 című kiadványt bemutató keddi lillafüredi rendezvényen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: a gazdaság gyenge versenyképességét többek közt a nagy kamatterhek, a jelentős árfolyamveszteség, a magas energiaárak okozzák, amely mutatókban a kelet-közép-európai térségben a legrosszabbak között áll Magyarország.

Hozzátette, hogy igaz ez a vállalkozások átlagos hitelkamataira is, amely a környező országok közül Magyarországon a legmagasabb, 8,74 százalékos, míg Csehországban ez a mutató 3,9 százalék. A rendezvényen átadták az Észak-Magyarország TOP 100 gazdasági díját, amelyet az idén Barkóczi István kapott. A vállalkozó üzletember a vezetékek, sodronyok, emelőkötelek gyártásával foglalkozó Fux Zrt. tulajdonos-vezetője.