Az ország keleti részén még mindig havazik, országszerte nehezen járhatóak az utak. Nagy hó nem, de tartós lehűlés várható a következő napokban.

Az országban átlagosan 3-5 centiméter hó esett az Útinform ügyeletese szerint, és bár a főutakat folyamatosan ekézik és sózzák, azok így is havasak, latyakosak és nehezen járhatóak. A mellékutakra pedig még el sem jutottak a takarítógépekkel, így azokon még nehezebb a közlekedés. Az autópályák nagy része a folyamatos takarítás miatt csak nedves, de ahol erőteljesebben havazik, ott latyakosak az utak.

A szél nem erős, így nincsenek hóátfúvások, de a levegő lehűlése miatt az utak síkosságára kell készülni – tette hozzá az ügyeletes, hangsúlyozva, csak téli gumikkal ajánlatos közlekedni.

Sopron vezet

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa elmondta, hogy az északnyugati megyékben már 0 és plusz 6 fok között van a hőmérséklet, az ország nagy részében viszont még fagypont körüli, 0 és mínusz 5 fok közötti értékeket mértek.

A legvastagabb hótakaró jelenleg Sopronban van, itt 15 centimétert mértek, a hóréteg vastagsága 1 centivel csökkent a nap folyamán. Budapesten és Miskolcon 5-5, Kecskeméten 4, Szegeden pedig 3 centiméter körüli hóvastagságot mértek. A Dunántúlon kevesebb csapadék esett, így ott nem nagyon gyarapodott a hóréteg.
Előbb olvad

Északnyugat felől érkezik egy enyhébb léghullám, emiatt elkezd olvadni a hó, és vasárnap a háromszáz méternél alacsonyabban fekvő területeken további olvadásra kell számítani. Az északkeleti területeken valószínűleg, a magasabban fekvő dombokon és hegyeken pedig biztosan több hó marad.

Vasárnap az országban elszórtan lehet számítani kisebb területeket érintő hózáporokra, havazásokra. A nappali órákban a hó kevésbé marad majd meg, de reggel és este kialakulhat néhány centiméteres friss hóréteg.
Jön a fagy

Észak-északnyugat felől vasárnap hideg sarkvidéki levegő éri el a térséget, így a jövő hét első felében már napközben is tartósan fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszaka a havas területeken pedig mínusz 15 fok is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint legalább péntekig tartós hidegre kell készülni. Számottevő csapadékra viszont nem kell készülni, ez az ár- és belvízi helyzet szempontjából is fontos – emelte ki a meteorológus.