A múlt köde 2010. Diplomahegyek, külföldi munkatapasztalatok. Itt vannak a miskolci önkormányzati cégek új vezetői

Perecsenyi Attila

, a Miskolci Városgazda Kft., és a Régió Park Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója.
50 éves, okleveles építőmérnök és mérnök-közgazdász végzettségű szakember, 25 éves építőipari kivitelezői, szervezői, szervezetfejlesztői gyakorlattal rendelkezik. Felsőfokú humán erőforrás menedzser és klaszter menedzser, ingatlan értékbecslő. Speciális

tapasztalatai vannak építőipari klaszterek szervezése, építőipari információs rendszerek kidolgozása és működtetése területén. 15 éves cégvezetői gyakorlata mellett jelentős vezetői tapasztalatot szerzett az építőipari kontrolling rendszerek kialakításában és fejlesztésében is. Nevéhez fűződik az Építőipari Felsővezetők Országos Találkozójának megszervezése. Idén nyáron a felsőzsolcai árvízi újjáépítésben kamatoztatta szakértelmét, szervezői képességeit. Közreműködésével a hagyományos építésű családi házak felének sikerült a rendkívül rövid határidőre elkészülnie.
Bemutatkozásában kiemelte: erős, hatékony szolgáltató cégeket kívánnak létrehozni, működtetni, hogy a város lakói valóban azt érezzék: törődnek velük. A közcélú, közhasznú foglalkoztatás támogatására mentori programot szeretnének beindítani. Működésükben „nyitni” fognak majd a helyi kis- és középvállalkozások, civil szervezetek felé, s kölcsönösen hatékony, gazdaságélénkítési megállapodásokat kívánnak kötni a belvárosi üzlettulajdonosokkal. A Régió Park projektjeit felülvizsgálják, a hasonló nagyvárosok gyakorlatából át szeretnék venni mindazt, ami helyben hasznosítható.

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft., valamint a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója.
1997-ben szerezte első diplomáját a Gödöllői Egyetem Gazdaságtudományi Karán, majd 2006-ban a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi Szakán végzett Pénzügyi Szakértő szakon. Különféle beosztásokban marketing- és turisztikai- valamint egészségügyi projektekben dolgozott. Nevéhez kötődik számos miskolci turisztikai kezdeményezés, valamint ezek megvalósítása. Miskolcon kívül Sátoraljaújhelyen és Mogyoródon is dolgozott. Innovatív ötleteivel, vállalkozói szemléletével számos új turisztikai attrakció létrehozásában vett részt. Cégirányítási, vállalkozói tapasztalata mellett széleskörű kapcsolatrendszert épített ki a turisztikai irányítás, szervezés területén Miskolcon, és a város határain túl is. 2008-ban többedmagával létrehozta a Miskolc és Térsége Turizmusáért Egyesületet. Bemutatkozásában arról szólt: egyedülálló adottságainak köszönhetően, a turizmus nagyon fontos kitörési pontja lehet a városnak. Egységes fejlesztési koncepciót kívánnak kialakítani ezen a területen, a lakosság véleményének figyelembe vételével. Ennek érdekében a napokban internetes weboldalt kezdenek majd működtetni, ahol bárki jelezheti a véleményét. Az igazgató arról is szólt, hogy Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-képviselő közreműködésének köszönhetően, tavasszal Miskolc bemutatkozási lehetőséget kap Brüsszelben, és az Európa Parlamentben.

Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője.
51 éves, az egykori miskolci Vadaspark – jelenleg Állatkert és Kultúrpark – korábbi igazgatója. 1995-ben mérnök diplomát szerzett a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen. 2008-ban pedig természetvédelmi mérnök diplomát a Debreceni Egyetemen. 23 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a környezet- és természetvédelem területén, jelentős pályázatkészítési, valamint projektmenedzseri gyakorlata van. Intézményvezetői munkája során népszerű városi természet- és környezetvédelmi, ismeretterjesztő programok szervezőjeként vált ismertté. A Miskolc Városi Vadasparkot 1993-2006 között vezette. 1992-től aktív résztvevője a miskolci közéletnek, számos kitüntetés tulajdonosa (Ford Motor Company, HOLCIM Rt, Hermann Ottó Országos Természetvédelmi Szövetség, Szemere Bertalan Közéleti díj, Miskolci Városszépítő Egyesület: Városunkért díj).
Bemutatkozásában elmondta: dr. Kriza Ákos programjának egyik kiemelt része volt a természeti értékek, a környezet védelme. Tevékenységük során erre fognak törekedni, „akkor fogunk jól működni, ha a város lakói nem is fogják észrevenni, hogy vagyunk” – fogalmazott az igazgató. Az is elhangzott, hogy 2011 első negyedévében nem tervezik a szemétszállítási díjak emelését.

Vécsi György, a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.
44 éves villamosmérnök, eddigi, szakmai pályafutása B.-A.-Z. megyétől Londonig ívelt. A budapesti Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett diplomáját követően számos szakmai képzésen vett részt Budapesten, Rotterdamban, Mannheimben és az USA-ban. Villamosipari tervező szakértői jogosítvánnyal is rendelkezik. Több borsodi erőmű mérnöke, vezető menedzsere illetve cégvezetője volt. Lengyelországban, Boszniában, Dél-Afrikában, Romániában, Csehországban és Koszovóban különféle erőművi projektek, auditok megvalósításában vett részt. Komoly tapasztalatokat szerzett a hagyományos és megújuló villamosenergia termelés és energetika területén. Az EURELECTRIC Kutatás és Fejlesztés szakmai szervezet tagja, 2008-tól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara Nehézipari és energiaipari osztályának vezetője.
Bemutatkozásában legfontosabb célkitűzésének azt nevezte, hogy elfogadható árakon tudjanak hőszolgáltatást biztosítani a miskolciaknak. Ennek érdekében arra fognak törekedni, hogy valamennyi hő- és energiaszolgáltatást érintő projektben, beruházásban többségi, vagy kizárólagos tulajdonhoz jusson a MiHő illetve az önkormányzat, s az árképzésben minél kevésbé legyenek kitéve külső hatásoknak, érdekeknek.

Dr. Borsos Attila, az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója.
44 éves, a Janus Pannonius Tudomány Egyetem Jogtudományi Karán megszerzett diploma után a Marseille–i Egyetem Közgazdasági és Jogi Karán, projektek jogi és közgazdasági managementje Kelet és Közép Európában, illetve a párizsi Dauphine Egyetem Közgazdasági és Jogi Karán, nemzetközi városüzemeltetési management képzések keretében szerzett felsőfokú szakirányú okleveleket. 10 éven át a világ elsőszámú környezetgazdálkodási vállalatcsoportjánál közösségi közlekedési divízióinál töltött be különböző vezetői pozíciókat Franciaországban, Svájcban és Magyarországon. Szakterülete a város és környezetgazdálkodási vállalatok irányítása, ezek különböző irányú tevékenységének a fejlesztése pályázatokon keresztül. A cégcsoport közép-európai igazgatóságán városi, elővárosi kötöttpályás és autóbuszos projekteket vezetett. 2009 nyara óta saját tanácsadó cégét vezeti és szakértőként a helyi és helyközi közösségi közlekedés intézményrendszere, finanszírozása, a közlekedési társaságok működési és irányítási modellje, az ágazati stratégiaalkotás, a közszolgáltatások finanszírozása területén vállalt feladatot.Egykori élsportoló, a magyar kézilabda válogatott egykori csapatkapitányaként a csapatmunka híve.
Bemutatkozásában az utasközpontú szolgáltatás megteremtését, a gazdálkodás hatékonyságának növelését emelte ki céljai közül, valamint azt, hogy az MVK mintegy 1000 dolgozója kellően motiváltan, megfelelő körülmények között végezhesse a munkáját. Mindezek érdekében, új alapokra kívánják helyezni a vállalat gazdálkodását, s korszerűsíteni a szolgáltatások technikai feltételeit, körülményeit. Nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy az utasokkal történő, napi érintkezések során a vállalat alkalmazottai megfelelő udvariassággal, empátiával járjanak el.

Szabó Tamás, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója.
37 éves, Miskolcon született. 1996-ban köztársasági ösztöndíjasként szerzett közgazdász diplomát a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán, mellette szociológiát is hallgatott. Doktori tanulmányait az egyetem Marketing Intézetben, valamint Angliában folytatta. 2006-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett MBA diplomát.1998-ban aktív előkészítője volt a japán Shinwa miskolci megtelepedésének, ahol 6 éven keresztül dolgozott cégvezető igazgatóként. 2004-től a német Bosch vállalatcsoport miskolci, majd németországi gyáraiban fejleszthette szakmai tudását, ahol főként nemzetközi költségcsökkentési és reorganizációs projektek irányításával foglalkozott. 2009 elején a Bosch autóipari gyártóüzemének cégvezető igazgatójaként tért vissza Miskolcra, ahol a gazdasági válság ellenére munkatársaival együtt sikerült meggyőznie az anyavállalat vezetését a beruházások továbbfolytatásáról és egy új miskolci gyártóüzem építéséről. Elkötelezett lokálpatrióta, aki – ha csak teheti – minden hazai DVTK mérkőzésre kilátogat. Bemutatkozásában kihangsúlyozta: a közszolgáltató cégeket tömörítő holding tevékenysége meghatározó a város egészének működése szempontjából. Átlátható, hatékony gazdálkodással, megfizethető, s megfelelő színvonalú szolgáltatásokkal szeretnék támogatni a város stratégiai célkitűzéseit. A legfontosabb feladatok között Szabó Tamás a válsághelyzet kezelését, a csőd-közeli állapot elkerülését, a gazdálkodás stabilizálását valamint a munkahelyteremtést emelte ki. Elmondta, ennek érdekében máris több tárgyalást folytatnak potenciális befektetőkkel.

Szélyes Domokos, a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatója, és a MIBERSZOLG Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.
37 éves, Székelyudvarhelyen született, Miskolcon nevelkedett közgazdász. Az Avasi Gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát, később a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen jogi szakoklevelet. 2000 és 2003 között MBA tanulmányokat folytatott az Euro–Contact Business School szervezésében Budapesten. 1998-tól több nagy multinacionális cég ingatlangazdálkodási szakterületét vezette, miközben 6 éven keresztül a Miskolci Egyetem óraadó oktatója is volt. Részt vett magyarországi ipari parkok fejlesztésében és üzemeltetésében. Jelentős európai ingatlanpiaci gyakorlattal rendelkezik, az elmúlt 6 évben Horvátországban és Németországban ingatlanfejlesztési és – üzemeltetési tevékenységet végző társaságok vezetőjeként dolgozott.
Legfontosabb feladatnak Szélyes Domokos is a pénzügyi stabilitás megteremtését, a munkahelyteremtést nevezte. Ennek érdekében felülvizsgálják az ingatlangazdálkodás-, üzemeltetés területét. A fejlesztési, fenntartási feladatoknál úgynevezett csoport-szintű gazdálkodásra törekednek majd.
Halász Rózsa, a Szocio-Produkt Kft. ügyvezető igazgatója.
Miskolc rendszerváltás utáni első alpolgármestere. Több diplomát szerzett többek között a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Végzettségei: népművelő-könyvtáros, szociológus, marketing szakközgazdász. Legutoljára Magyarországon elismert legmagasabb üzleti végzettségét szerezte meg 2004-ben a Corvinus Egyetem MBA szakán. Az ő kezdeményezésére hozta létre 1995-ben a Város a Szocio-Produkt Kft. célszervezetet megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatására. A társaságot 10 éven keresztül, 2005-ig vezette, ekkor alakult ki és erősödött meg a Kft. piaci pozíciója. Nyomda, varroda és könyvkötészet divíziókban 70 fős munkavállalói létszámmal ért el eredményeket. Az elmúlt 5 évben tréningek vezetésével, oktatással és tanácsadással foglalkozott. Szociológus-közgazdászként számos szakértői feladatot látott el, oktatója volt a Miskolci Egyetemnek is.
Bemutatkozásában hangsúlyozta: tevékenységével elő kívánja segíteni, hogy a társaság eredeti célkitűzéseinek megfelelően, foglalkoztatási lehetőségeivel még inkább segítse a fogyatékkal élőket, hátrányos helyzetűeket. Mint mondta, el szeretnék érni, hogy a Szocio-Produkt tevékenysége, gazdálkodása példaértékű legyen a szociális piacgazdaság területén.

Vojtilla László, a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója.
55 éves, első diplomáját 1978-ban gépészmérnökként szerezte. 1987-ben okleveles vízellátási és csatornázási szakmérnök lett. Dolgozott a Diósgyőri Gépgyárban, a Borsod Megyei Vízmű Vállalatnál az Észak Magyarországi Regionális Vízmű Zrt.-nél, és Németországban, egy szolgáltató és kivitelező cég üzemvezető helyetteseként is. Az elmúlt 20 évben igazgatóként, illetve társ-ügyvezetőként, cégvezetői feladatokat látott el a MIVÍZ Kft.-nél, és a jelenlegi cég jogelődeinél. A súlyos gazdasági nehézségekkel megterhelt vállalatból egy stabil, folyamatosan korszerűsödő társaságot hozott létre.
Bemutatkozásában elmondta: folytatni kívánják a vízgazdálkodás biztonsága, a vízbázisok védelme, a szennyvízelvezetés-tisztítás korszerűsítésének érdekében elkezdett, pályázati projekteket. Korszerűsíteni kívánják az ügyfélszolgálat rendszerét is – bővítve ezen a területen az internetes lehetőségeket – s hatékonyabbá tenni a vállalat kintlévőségeinek behajtását. Közép- illetve hosszú távon Vojtilla László fontos feladatnak nevezte a városi a közműhálózat korszerűsítését.

mikom.huP1150633_640x480