Szombat délben az egész Duna-Tisza közén esett a hó. Éjszaka már csak az északkeleti országrészben várnak havazást, viszont Észak-Dunántúlon viharos széllökésekre, kisebb hóátfúvásokra kell számítani. A Balatonnál attól tartanak, hogy befagy a kiöntött víz.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 89 munkagéppel folyamatosan takarítja a havat a főutakon, a közösségi közlekedési útvonalakon, a hidakon, a felüljárókon, az egészségügyi intézményekhez és a logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, közölte szombaton az FKF. A délutáni műszakra, két órától este tíz óráig tartó munkavégzésre hómunkásokat keresnek, összesen 377 hómunkás fogja tisztítani a gyalogátkelőket, közjárdákat, közlépcsőket. A cég kéri a magánház-tulajdonosokat és a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és a jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

A havazás miatt lassú a haladás az utakon Pest megye egész területén, de kifejezetten télies útviszonyokra csupán a Zsámbéki-medence és a Pilis környékén kell számítaniuk az autósoknak, közölte Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton kora délután. Nehéz az előrejutás például Budakeszi és Budaörs között, a Budakeszi-Páty-Perbál útvonalon, Pilisvörösvár és Pilisszántó térségében. A társaság 50 géppel dolgozik a régióban, ahol egyelőre nincs járhatatlan út.

Az időkép.hu szerint szombaton a Dunántúl északi felén, valamint a középső országrészben – a főváros környezetében – is egyre többfelé kezdett el havazni, a déli órákban már az egész Duna-Tisza közén esett a hó. A fagyos éjszaka után a szombati nap közepén a nyugati országrészben megkezdődött a melegedés: a Sopron-Zalaegerszeg vonalon már fagypont felettiek, a Balaton térségében nulla fok körüliek voltak a hőmérsékletek, így ezeken a területeken lassú olvadás kezdődött. A havazás nyugaton a délutáni órákban átválthat havas esőre, átmenetileg akár ónos eső is hullhat.

A nap második felében az Észak-Dunántúlon feltámad a szél: a Kisalföld, az Alpokalja és a Bakony térségében akár viharos lökések, kisebb hóátfúvások is előfordulhatnak majd, figyelmeztet Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszaka északkeleten még havazhat, másutt átmenetileg megszűnik a csapadék. Vasárnap is több helyen lehet záporra, hózáporra számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 1 és 6 fok között alakul, írja az OMSZ.
Befagyhat a kiöntött víz a Balatonnál

A Balaton vize valamelyest visszahúzódott a tó medrébe az erős csütörtöki szél óta, de a következő napokban várható, óránkénti 40-60 kilométeres erősségű északi-északnyugati széllökések ismét vagy tíz centiméterrel megemelhetik az amúgy is magas vízszintet a tó déli partjainál, mondta szombaton Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség szóvivője.

A Balaton vízszintje tartja a 126 centiméteres rekordmagasságot, ami 16 centiméterrel magasabb az üzemi szabályozás szerinti maximumnál, és mintegy 30-40 centiméterrel magasabb az optimális értéknél. A Balaton vízgyűjtőjén idén eddig az átlagosnál 50 százalékkal több csapadék esett. A Sió-csatornán másodpercenként 39,3 köbméternyi vizet engednek le. A szaktárca azt tervezi, hogy a Sió-zsilip további nyitásával növelné az eresztés intenzitását, de Pécseli szerint erről csak azután döntenek majd, hogy ellenőrzik a Sió és a Kapos mentén a belvízhelyzetet.

A Balaton vízsszintjének további emelkedésétől egyelőre nem kell tartani, de mivel hétfőtől fagyás várható, a kritikus déli partszakaszokon a kiöntött víz akkor sem tud visszahúzódni a mederbe, ha csökken a tó vízszintje vagy a szél ereje. Most a jég elleni küzdelemre kell felkészülni, mondta a vízügyi kirendeltség vezetője.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint különleges intézkedésekre egyelőre nincs szükség a Balaton déli részénél, de folyamatos készültségben kell lenni, főként északi szél esetén. Az elöntött részeken felázott talaj miatt sok fa megdőlt, így azok veszélyessé válhatnak.

Balatonfenyves polgármestere arról számolt be, hogy több száz, part közeli ház, üdülő környéke továbbra is víz alatt áll, de senkit nem kellett kiköltöztetni. Balatonmária polgármestere szerint ott csütörtök óta javult a helyzet, de továbbra is homokzsákokkal kell védeni egy üzemelő tóparti hotelt.

index.hu