Az Egyesült Államok egyik legmeghatározóbb bormagazinja, a Wine Spectator nyilvánosságra hozta 2010 top 100-as borainak listáját: a mádi illetőségű Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre  került. 2009-ben is csak egy magyar bor került be a top 100-ba , ugyancsak a Royal Tokajinak köszönhetően, akkor a 2005-ös ötputtonyos hozta meg a sikert. Ez a cég az is, amely a másik fontos bormagazin, a Wine & Spirits 2010-es év pincészetei összeállításában is ott van.

Az első helyezett a százas listán egyébként az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je lett. Az összeállítás a borok kóstoltatás során elért pontszámán túl egyéb tényezőket – ár-érték arány, forgalomba hozott, illetve importált mennyiség stb. – is figyelembe vesz. 2010-re is igaz az a trend, hogy a fogyasztók egy része a válság miatt az olcsóbb borok felé fordult. A magazin kiemeli, hogy a fogyasztók kalandvágyóbbak lettek, nyitottak a kevésbé ismert régiók és szőlőfajták iránt.

A top 100-as országok listáját nagy fölénnyel az Egyesült Államok vezeti, elsősorban a 2007-es évjáratú cabernet sauvignonoknak köszönhetően. Spanyolország növelte részesedését, az olasz borok száma relatíve magas áruk és kis importált mennyiségük miatt visszaesett.
index.hu