Tisztelt Szerkesztőség!

Tájékoztatlak titeket, hogy a vízbázisvédelem mellett beindult a gyerekek jogainak védelme is az utcára folyó szennylé

fejlemények kapcsán.
Ezzel kapcsolatban Dr. Szabó Mátétól, Soltész Miklós Államtitkár úrtól és több Gyámügyes vezetőtől állásfoglalást kértünk.
Mellékelve megküldöm a kérdéseket.
Aki esetleg be akar kapcsolódni ebbe a munkába, jelezzen vissza, vagy hívjon a
70/559-9696 telefon számon.
Tisztelettel:
Szemes István

Tárgy: Állásfoglalás kérés:

Tisztelt Dr Szabó Máté Ombudsman Úr!

Az alábbi kérdésekben kérném állásfoglalását:

1./ A szakirodalom alapján gyermekbántalmazás különös esetei között tartja számon azon méh magzatkárosító magatartást, amikor a várandós anya italozik ill. mértéktelen dohányzást folytat.

Kérdés: Terhes kismamánál az italozás és a mértéktelen dohányzás gyermekbántalmazásnak minősül e vagy sem?

2./ Folyamatos tetvesség esetén, ahol a szülő kötelessége lenne a tetvetlenítés, és tetvetlenítést követően a visszatetveződés megakadályozása, de ennek nem tesz eleget. A szakirodalom szerint a bántalmazás formái között szerepel az egészségügyi megelőzés, gyógykezelés, ápolás tartós elmulasztása.

Kérdés: Amennyiben a szülő elmulasztja a tetvetlenítést, és esetleges tetvetlenítést követően nem biztosítja azt az állapotot, hogy a gyerek ne tetveződjön vissza bántalmazásnak minősül e vagy sem?

3./ A szülő részéről a védőoltás elmulasztása a gyermeke részére a szakirodalom szerint a bántalmazás formái között szerepel az egészségügyi megelőzés, gyógykezelés, ápolás tartós elmulasztása.

Kérdés. Amennyiben a szülő többszöri (2) felszólításra elmulasztja gyermeke védőoltását, bántalmazásnak minősül e vagy sem?

4./ Hétvégente a szülők éheztetik a gyermeküket. Hétfőn a gyerek éhesen érkezik az iskolába óvodába. A helyszíni ellenőrzés alkalmával a hűtőben nincs elegendő élelmiszer. A bántalmazás formái között szerepel az etetés elmulasztása.

Kérdés: Az a szülő aki éhezteti a gyermekét és a gyermeke éhesen jár iskolába óvodába bántalmazásnak és súlyos elhanyagolásnak minősül e vagy sem?

5./ Gyerek születésekor a védőnők leellenőrzik az ingatlant kötelező környezettanulmánnyal.

Sok esetben azt állapítják meg, hogy gyermeknevelésre alkalmatlanok a lakhatási körülmények. Önkormányzat hivatalosan megállapítja, hogy az ingatlanok életvitelszerű lakás céljára nem alkalmasak. Olyan ingatlanban laknak, melyben lakhatás tilos és az ingatlan is alkalmatlan erre.

Kérdés: Ebbe az ingatlanba a kórházból az újszülött lakhatásra hazaengedhető, vagy sem?

6./ Jogcím nélküli lakosok vagy nincsenek bejelentkezve az ingatlanba. A gyerekre előírt 6 m2 nem áll rendelkezése, A gyerek feltalálását ellehetetlenítik ezáltal a védőnői szolgálat, háziorvos az ellátásokat, ellenőrzéseket nem tudja végrehajtani.

Kérdés: Ezáltal a gyerek veszélyeztetve van e vagy sem?

7./Az ingatlan és környéke koszos, hulladékszállítási szerződéssel nem rendelkeznek higiéniailag nem megfelelő a lakhatás. A gyermek koszos, büdös, piszkos vízbekötéssel

– 2 –

fürdési lehetőséggel nem rendelkeznek, nem tesznek meg semmit a gyerek tisztántartása

érdekében. Nincs ellátva a gyerek megfelelő ruházattal. Fázik a gyerek

Fűtés nincs, vagy fűtési lehetőség van, de nincs fűtőanyag. A szakirodalom szerint gondozás, öltöztetés elmulasztása a bántalmazás formái közé tartozik. Kérdés: A gondozás, öltöztetés elmulasztása bántalmazásnak, súlyos elhanyagolásnak minősül e vagy sem és ebben az esetben veszélyeztetve van e gyerek vagy sem?

8./ A kutyatartást úgy valósítják meg a szülők, hogy a kutya védőoltásáról féregtelenítésről nem gondoskodnak, a kutya bármikor megharaphatja ill.az állatról emberre terjedő fertőzésnek ki van téve, a környezetében élő gyerek. Kérdés: Ezzel a szülő kimeríti e a kiskorú veszélyeztetése tényállását, vagy sem?

9./ Amennyiben az ingatlanban, illegális áramvételezés van, /áramlopás/ és ebből kifolyólag csatlakozások, elektromos fogyasztók szemmel láthatóan is balesetveszélyesek Ebben az esetben megrázhatja az áram a gyereket. Kérdés: Ebben az esetben a szülő megvalósítja e a kiskorú veszélyeztetését vagy sem?

10/. Gyermekvédelmi intézkedés keretében, amennyiben a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek veszélyeztetettségét az alapellátások önkéntes igénybevételével megszüntetni nem tudja, vagy nem akarja, de alaposan feltételezhető, hogy segítséggel a gyermek fejlődése a családi környezetben mégis biztosítható, a települési önkormányzat jegyzője a gyermeket védelembe veszi.

c) kötelezi a szülőt arra, hogy gyermeke vegye igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat,

e) intézkedik – az illetékes szervek bevonásával a gyermek egészségét veszélyeztető körülmények megszüntetéséről, g) figyelmezteti a szülőt helytelen életvezetésének, magatartásának következményére, és felszólítja annak megváltoztatására,

Ezt követően a védelembe vétellel a gyermek veszélyeztetettségét megszüntetni nem lehet, és megvalósul az, hogy a gyermek családi környezetben történő megfelelő gondozása, nevelése nem biztosítható

Kérdés: A települési önkormányzat jegyzője hivatalból köteles e a gyámhivatalt értesíteni az ideiglenes hatályú elhelyezés tárgyában?

Kérdés: A gyámhivatalnak ez alapján az ideiglenes elhelyezést el kell e rendelni vagy sem?

/Jelenlegi hatályos törvény szerint gyámhivatal az ideiglenes hatályú elhelyezést megalapozó súlyos veszélyeztetettségnek minősülő a gyermek olyan elhanyagolása, amely testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődésében jelentős károsodást okozhat/

Kérdés: Amennyiben a z ideiglenes elhelyezést a gyámhivatalnak el kell rendelni, de ennek nem tesz eleget, az illetékes ügyintéző elköveti e a hivatali visszaélést? /hivatali eljárás keretében hivatali kötelezettség nem teljesítése, így a gyermeket jogtalan hátrány éri /

11/1. Gyermekvédelmi törvény 77. §(1) kimondja, hogy a gyámhivatal a gyermeket átmeneti nevelésbe veszi, ha a gyermek fejlődését a családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható.

Kérdés: Amennyiben a gyermeket a családi környezete veszélyezteti, melyet intézkedésekkel /alapellátás, védelembe vétel/ nem lehetett megszüntetni, a gyámhivatalnak átmeneti nevelésbe kell e venni a gyereket vagy sem?

11/2. A 6.§ (5) bekezdése szerint „a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez

Kérdés: Joga van e a gyereknek a súlyos elhanyagolás elleni védelemhez?

– 3 –

Kérdés: Amennyiben az ideiglenes hatályú elhelyezést megalapozó súlyos veszélyeztetettség fennáll, esetleg a szülők szóban együttműködőek, tettekben nem, ki kell e

várni 2 évet az ideiglenes hatályú elhelyezésnél vagy sem?

12./ A törvény szerint a gyermeknek a nevelőszülőhöz vagy gyermekotthonba, illetve más bentlakásos intézménybe viteléről a gyámhivatal rendelkezése alapján a gyermek törvényes képviselője vagy a gyermeket gondozó más személy, illetve a települési önkormányzat

jegyzője gondoskodik.

Kérdés: Amennyiben a gyámhivatal rendelkezik gyerek elhelyezéséről és a jegyző hatásköre az elhelyezés, köteles e az elhelyezéséről gondoskodni?

Kérdés: Amennyiben jegyző köteles gondoskodni a gyerek elhelyezéséről anyagi eszközök hiánya, vagy bármi más miatt megtagadhatja e a az intézkedést?

Kérdés: Amennyiben jegyző köteles a gyerek elhelyezésére és törvényi kötelezettségének nem tesz eleget, kimeríti e a hivatali visszaélést? /hivatali eljárás keretében hivatali kötelezettségének nem tesz eleget, így a gyermeket jogtalan hátrány éri./

13./ Haladéktalanul büntető, vagy szabálysértési eljárást kell indítani a kiskorú

bántalmazása, súlyos elhanyagolása, illetve egyéb más, a kiskorút súlyosan

veszélyeztető ok fennállása esetén

Kérdés: Büntető, vagy szabálysértési eljárást kell e kezdeményezni a 2-10 pont alapján megfogalmazott súlyos elhanyagolás és súlyos veszélyeztető okok fennállása esetén?

Kérdés: Amennyiben gyermekvédelmi eljáró elmulasztja a büntető és /vagy/ szabálysértési eljárás megindítását elköveti e a hivatali visszaélést?

14./ Gyámügyi kormányrendelet) 8. §-a tartalmaz rendelkezést. Ennek alapján az eljárást akkor szükséges megindítani, ha a beadványban feltüntetett körülmények szerint nagy valószínűséggel fennáll a gyermek veszélyeztetettsége.

Kérdés: Gyámügynek, amennyiben jelzés érkezik hozzájuk, hogy fennáll a súlyos veszélyeztetés meg kell e indítani a szükséges eljárásokat?

Kérdés: Elköveti e a Gyámügy a hivatali visszaélést, amennyiben a súlyos veszélyeztetés megléte igazolódik és a szükséges eljárásokat mégsem indítja el?

15./ A gyámhivatal a gyermeket átmeneti nevelésbe veszi, ha a gyermek fejlődését a családi

környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított

szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól

eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem

biztosítható. Az átmeneti nevelésbe vétel addig biztosítja az egyéni elhelyezési

terv szerint a gyermek otthont nyújtó ellátását, amíg a gyermek családja képessé válik a

gyermek visszafogadására.

Kérdés: Addig kell e biztosítani az átmeneti nevelést, ameddig a család képessé válik a gyerek megfelelő gondozására? / szabályok kötelezések teljesítése, bántalmazás, súlyos elhanyagolás tényleges megszüntetése/

Miskolc 2010-12-08

Fáradozását előre is megköszönve,

Tisztelettel:

Sima Erika

Miskolc