Viharos, akár 90 kilométeres óránkénti sebességnél is erősebb széllel éri el csütörtökön egy hidegfront hazánkat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki több régióra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai közleménye szerint a csütörtökön reggel érkező hidegfrontot várhatóan viharos, 70-90 kilométeres óránkénti sebességű szélrohamok kísérik. A legerősebb széllökések a 90 kilométeres óránkénti sebességnél is erősebbek lehetnek. Emiatt az OMSZ csütörtökre narancssárga fokozatú előzetes figyelmeztetést adott ki a dunántúli régiókra, a közép-magyarországi és a dél-alföldi régió nyugati részére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szerdán délután Európa északi és déli felét egy frontzóna választja el. Ettől északra az időjárást sarkvidéki eredetű-, tőle délre, Közép- és Dél-Európában az évszakhoz képest jóval melegebb légtömeg alakítja. A most még veszteglő front a következőkben gyorsan halad délkelet felé, így a Kárpát-medencén keresztül péntek reggelre már a Fekete-tenger térsége fölé ér.

A Magyarországon néhány óra alatt átvonuló front a csütörtök reggeli órákban érkezik északnyugat felől. Az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és az ország középső részében várhatóan több helyen viharos széllökések is kísérhetik. Északkeleten, a Tiszántúlon és Vas megye nyugati részén 70 kilométeres óránkénti sebesség alatt marad a szélerősség. A front egyben határozott lehűlést is hoz, a hőmérséklet az ország döntő részén a reggeli 5, 10 fokról – a front áthaladtával – délutánra 0, +5 fokra esik vissza.

Több helyen várható néhány milliméter csapadék, eleinte eső, zápor, majd hózápor. A hó azonban hamar elolvad. A front mentén zivatarok is kialakulhatnak. Estétől a széllökések erőssége a legtöbb helyen már a viharos fokozat alá mérséklődik.