A WikiLeaks ausztrál alapítóját kedd délelőtt vette őrizetbe a brit rendőrség. A letartóztatás indokául a nemi erőszak gyanúja miatt Assange ellen indított svédországi eljárás szolgál. A helyzetet bonyolítja , hogy az amerikai és az ausztrál igazságszolgáltatás is szeretné kézre keríteni. Assange ügyvédei mindent megtesznek, hogy kiadatását meghiúsítsák – írja a WikiLeaks által titkos dokumentumokkal ellátott Spiegel a honlapján.

A tegnapi nap során a svéd hatóságok megküldték Nagy-Britanniának letartóztatási parancsuk átdolgozott verzióját, amely már nem tartalmazott formai hiányosságokat. Így elhárult az akadálya annak, hogy a brit rendőrök fellépjenek a nemi erőszak gyanújába került szivárogtatóval szemben. Assange állítólag letartóztatása pillanatáig az interneten keresztül küldte üzeneteit szövetségeseinek.

Hírek szerint a letartóztatást megelőzően a brit rendőrség és Assange ügyvédjei hosszasan tárgyaltak. A hatóságok azonban nem voltak hajlandóak előre közölni, milyen okból kívánják őrizetbe venni a WikiLeaks alapítóját. Állítólag Assange-ra magánzárka és teljes elszigetelés vár.