Turnéra indul a Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház közös kétnyelvű produkciója, a Robinson & Crusoe ; decemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (először szerdán Ózdon), 2011 januárjában pedig a szlovákiai Kassa megyében lesznek előadások.

A tavalyi évadban bemutatott közös kétnyelvű produkció, a Robinson & Crusoe tíz előadásból álló turnéra indul. Az előadás szlovák rendező, magyar dramaturg és a Kassai Állami Színház, valamint a Miskolci Nemzeti Színház egy-egy színművészének közreműködésével valósul meg – mondta Árvai Judit, a Miskolci Nemzeti Színház kommunikációs és marketingvezetője.

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében.

A miskolci és a kassai teátrum közötti partnerkapcsolat immár egy évtizedes, a legutóbbi időszakban az Európai Unió égisze alatt és annak támogatásával működik. Az előadások cseréjével eddig a másik színház prózai, zenés és táncos produkcióit mutatták be, az idei évadban pedig kortárs nemzeti alkotások ősbemutatóit tervezik

A tervek szerint Miskolcon Karol Horák 2004-ben írt Rozsdás eső (Hrdzavy dázd) című művét mutatják be magyar színművészek, szlovák rendező és dramaturg együttműködésében a Kassai Állami Színházban pedig Spiró György drámája, az itthon nagy sikerrel játszott Prah kerül színre, szintén szlovák és magyar művészek közös munkájaként.