A vasárnapi tragédia után egyiptomi tisztségviselők közölték: nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy az izraeli titkosszolgálat engedte vízbe a ragadozót, hogy elriassza a turistákat a Vörös-tenger partvidékéről.

Kairó a zsidó államot amúgy is gyakran vádolja kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, valamint azzal, hogy igyekszik rossz színben feltüntetni Egyiptomot.

A helyi búvárszakértők elmondták, hogy a térségben csak a legritkább esetben fordul elő az, hogy egyetlen tengeri ragadozó többször is embert szemel ki magának zsákmányként, az pedig különösen érthetetlen, hogyan lehetséges ilyen rövid időn belül ennyi cápatámadás.

A Sínai-félsziget déli részén működő CFun búvárközpont egyik munkatársa úgy véli, a cápák a Vörös-tengeren most azért vadásznak az emberre is, mert nem jutnak elegendő élelemhez a számukra fontos táplálékot jelentő tonhalak túlhalászása miatt.

Aviv Levy, az izraeli Eilatban működő Vörös-tengeri Obszervatórium vezetője szerint a támadásokért egyetlen cápa lehet a felelős, amely valószínűleg érzékszervi hibákkal rendelkezik, így nem tudja megkülönböztetni a halakat az emberektől.

A múlt héten három orosz és egy ukrán turista sérült meg életveszélyesen két különböző cápatámadásban. A feltételezések szerint mindkétszer ugyanaz az óceáni fehérfoltú cápa csapott le. Vasárnap meghalt egy hetvenéves német nő, miután egy ragadozó leharapta egyik végtagját. Mindhárom támadás Sarm-es-Sejk közelében történt.

Sarm-es-Sejkben ismét megtiltották a fürdést. A francia hírügynökség beszámolója szerint a partokon csak pár napozót lehetett látni, néhányan legfeljebb a tengerbe lógatták a lábukat.