Magyar nyelvű, a betétek biztonságát hangsúlyozó hirdetésekkel hívják fel magukra a magyarok figyelmét a burgenlandi pénzintézetek – hívja fel a figyelmet a Népszabadság mai cikke. A lap által megkérdezett bankvezetők szerint inkább a tehetősebbek érdeklődnek ezen megtakarítások iránt.

A lakossági bankok ügyfelei nem menekítik a nyugdíjváltozások után sem külföldre a pénzüket, és nem lett jellemzőbb a betétkivonás sem, a lelkes betétgyűjtő hírében álló osztrák tartományi bankok azonban úgy tűnik, lehetőséget látnak a magyarországi fejleményekben. Mivel a kamatokban nem tudnak versenyezni a magyar bankokkal, az osztrák bankrendszer stabilitását, az ottani megtakarítások biztonságát hangsúlyozzák.

Hiteloldalon ugyanakkor mára visszaszorultak azok az „osztrák hitelek”, melyeket olyan ügyfeleknek nyújtanak a bankok, melyek Magyarországon nem hitelképesek, általában BAR-listások. A Népszabadságnak nyilatkozó Karagich István, a Blochamps Capital vezetője szerint a külföldi privátbanki szolgáltatások iránti igény annál nagyobb lehet, hisz a magyar politikai vezetés „közép-európai pénzügyi központ” víziója ábránddá vált.

Szerinte a magántulajdon kormányzati kezelésével kapcsolatos tapasztalatok a 20-50 millió forintos megtakarítókat külföld felé – elsősorban Ausztria felé – irányítják. Mindez évente 40-50 milliárd forinttal növekvő vagyonkiáramlást is jelenthet.