Ipari méretekben „tör fel” a bűzös, olykor véres szennylé a Borsod megyei Szikszó egyik utcájában a szennyvízaknából – mondta Kaposi Zoltán, a Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke hétfőn. A helyi SZATEV Fehérjefeldolgozó-, Takarmánygyártó és Közszolgáltató ZRt. közleményben cáfolta, hogy a társaság lenne a felelős.

A környezetvédő egyesület elnöke kifejtette: az idén már három lakossági bejelentés érkezett a csatornákból ömlő szennyléről, amely bűzös, de legutóbb kifejezetten véres váladékos volt. Hozzátette: az illetékes hatóság (az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) munkatársa mintát is vett a szennyből, ennek vizsgálata jelenleg még tart. Véleménye szerint nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsák, mi jön a csatornából. „Ha akkor kijött volna a szolgáltató, amikor a hatóság vizsgálódott – és erre kérte is az érintetteket -, meggyőződhetett volna a bűzös lé állagáról. De nem jött ki a kérésre sem” – mondta Kaposi Zoltán.

A SZATEV Zrt. közleményben reagált a történtekre. A társaság menedzsmentje úgy fogalmazott: a kialakult helyzetért nem a fehérjefeldolgozó üzem a felelős, mivel az üzemben képződő szennyvíz előkezelés után, külön nyomás alatt álló ágon, közvetlenül jut a városi szennyvíztelepre, így nem keveredhet a városi kommunális szennyvízzel. Kitértek arra is, hogy a SZATEV ” közfeladatot ellátó, részben állami tulajdonban lévő cég” üzemelteti leányvállalatán keresztül Szikszó város ivó- és szennyvízhálózatát.