Mielőtt bármit is írnék, annyit elöljáróban leszögeznék, hogy nem ez az első előadás amit a pesti Operettszínházban megtekintettem már, és a többi eddig kivétel nélkül nagyon tetszett, volt amelyik jobban és volt amelyik kevésbé-de tetszett- és azt is, hogy megpróbálok tősgyökeres miskolci létemre elfogultság nélkül írni.

Első körben kezdeném azzal, aki a darab egyik főszereplője, nevezetesen „Herskovics Ármin”. Ez volt egyike azon szerepeknek, amelyekre nagyon kíváncsi voltam, mert hát egy Mikó István mégis csak egy országosan ismert színész….nos régen csalódtam ilyet ekkora színészben, mert szerintem a nézők egy részénél már csak Ő unta jobban az előadást, amit sajnos nem lehetett nem észrevenni. Szirtes Gábor messze jobban, hitelesebben alakítja a szerepét. Az „András-t” alakító György Rózsa Sándor, aki ha jól emlékszem az itteni vendégkönyvezők közül többeknek is személyes nagy kedvence- ismét egy olyan személy volt, akitől magasan többet vártam….arról már nem is beszélve, hogy az előadás alatt a magas hangjai közül talán egy sem volt a helyén, ami az egész néző közönség számára feltűnő volt….ezek után nem igazán örültem volna, ha itt is Ő énekli ezt a szerepet….be kellett látnom, hogy O. Szabó Soma mellett, még Kis-Domonkos Márk is sokkal jobb Andrásként.
Az való igaz, hogy az itteni szereposztás szerinti Pohly Boglárka nem igazán áll a helyzet magaslatán, de Tunyogi Bernadett azért nagyon is jó Rózsi….jobb mint Kékkovács Mara, mert nekem valamiért Ő sem volt az a Rózsi, akit vártam volna. Siménfalvy Ágotáról sajnos nem tudok nyilatkozni, de abban biztos vagyok, hogy Ő magasan jobb..legalábbis bízom benne. A véletlenek sajnos összejátszottak ezen a hétvégén, mert nem éppen az induló vagy általában elfogadott szereposztások mentek, túl sok volt a beugró: első példaként említve a Jonel szerepét ezen a hétvégén alakító Angler Balázs-t, aki 5-10 év múlva még nagyon tehetséges színész lehet, jó hanggal, de most sajnos még nem tudta átadni Nekem azt a „szemét, önző, másokat lehengerlő Jonel-t akit ugye mi várunk, de Ő még biztosan sokat fog fejlődni. A Majzikné-t alakító színésznőről röviden annyit mondanék, hogy ismételten többet vártam…Lehoczky Zsuzsa sem ismeretlen az emberek előtt, mégis valamiért Nekem Máhr Ági hitelesebb Majziknénak tűnik, noha hangilag egyikük sem a legtökéletesebb.
A Blumé-t játszó Felföldi Anikó, és az itteni Blumné-t alakító Seres Ildikó lenne a következő páros akik között nekem ismét a miskolci nyert…Seres Ildikónak jobban elhiszem, hogy özvegy, mérges és dühös volt férjére, mint ahogy igaz ez a miskolci 3 özvegyre, akiknek a játékában megkapom azt a pluszt, amitől áttudom érezni, hogy nekik mennyire szomorú volt az életük, amíg élt a férjük, tűrték a megaláztatásokat, és mennyire rossz most nekik ennek ellenére, de a lényeg akkor is az, hogy magányosak, és ennek az érzésnek a tolmácsolásában a három miskolci özvegy nekem nyerőbb trió. A Tangó jelenet is hevesebb, mozgalmasabb és jobban megérint itthon, akárcsak a 3(4) özvegy és a Rabbi dala. Az egyik szerep, ami végre meghozta azt az érzést, hogy vannak ott is jól működő szerepek, jól eltalált színészekkel, az az idősebb Bárányt alakító Dézsy- Szabó Gábor volt, akitől azt kaptam amit vártam, és amit itthon is megkapok Homonay Istvántól. A Rabbi-t alakító, és sokak által kritizált Bakai László ( néha nekem is sok-de!!!) azért jobb szerintem, mert azért az mégsem megfelelő, hogy azokban a percekben amikor Ő színpadon van, akkor a nézők szinte csendben, vagy alig-alig mosolyogva üljenek, hiszen ez a szerep pont arra való, hogy feldobjuk a nézőket, emeljük a hangulatot, ezt ezúttal Pesten nem kaptam meg Pálfalvy Attilától. A másik úgy gondolom jól sikerült alakítás a szintén országosan ismert Faragó András, akinek a játékában visszakaptam ugyanazt, amit itt Miskolcon megkaptam Szegedi Dezsőtől, még akkor is hogy ha kettejük között hatalmas különbségek vannak, mind termetben, mind hangilag és színészi játékban egyaránt. A Dávidot alakító Kádár Szabolcs számomra egyértelműen túl fiatal még ehhez a szerephez, legyen szó beugrásról, vagy akár állandó szerepről….az Ő játékában még nyoma nem volt annak, amit várna az ember egy elutazni akaró, és egy távoli világban karrierre vágyó fiataltól.
Nem szándékozom minden szereplőt egyenként elemezni, mert annak nem sok értelmét látom, viszont voltak egyéb olyan szituációk, helyzetek, amelyektől ledöbbenve ültem a nézőtéren. Az egyik ilyen az Énekkar (Kórus) megjelenése a színpadon, rögtön a darab elején a Kocsma jelenetben, ugye a mikroport csodákra képes, és sokszor pont nem kellene…na ez is ilyen eset volt..ha nincs mikroport, akkor talán nem hallatszik ki tisztán, hogy a férfi énekkarnak valójában fogalma nem volt arról, hogy melyik előadáson is vannak…mert ahányan a színpadon voltak és énekeltek, annyi különböző időben léptek be, és énekeltek egymástól teljesen függetlenül, aminek a végeredménye egy érthetetlen ének volt…jelzem ez nem csak Nekem tűnt fel.
A másik meglepő és nem várt helyzet az „Blues” jelent volt, ahol az ének egyérteleműen CD-ről szólt, hiszen a Dávid csak csendben, zárt szájjal ült a lassan leereszkedő Brooklyn feliraton, így számomra ezzel a húzással ez a jelenet el is vesztette a varázsát.

Összességében nem tudom azt mondani, hogy annyira boldog boltam, mert sikerült pár ezer, tízezernyi forintot elköltenem, és mégsem azt kaptam amit eddig az Operettszínháztól…úgy gondolom, hogy ezek után ha „szórakozni szeretnék” és jó előadást nézni, akkor megmaradnék itt a miskolci változatnál…annak ellenére, hogy ez sem egy tökéletes előadás, de számomra mérföldekkel jobb és élvezhetőbb, mint a pesti.

Valószínűleg ez lehet az oka, annak is, hogy bár 1-1 halk sikoly elhagyta egy-néhány fiatal száját, de ez inkább tűnt a színész iránti rajongásbeli sikolynak, mint sem a szerep, és az előadásban nyújtott teljesítmény élményének kinyilvánításaként. Az előadás nagy részén erős csend honolt a nézőtéren, és sokszor alig-alig akart elindulni egy-egy jelent végén a taps, amelyet láthatóan a szereplők is észrevettek.

Ugyanakkor, továbbra is kitartok a véleményem mellett- meggyőződésből-, hogy ez csak az Én személyes véleményem, meglátásom, a legegyszerűbb megoldás, ha mások is megpróbálják megnézni a pesti változatot is, és maguk döntenek. Én mindenesetre kíváncsi lettem volna, ha az előadást hirtelen átveszik a miskolci darab szereplői…….