1989. 02. 08-án 08.25-kor telefonon bejelentést kaptunk, mely szerint a Borsodi Vegyi Kombinát granuláló üzemének „D” műszakja, 26 fő munkabeszüntetésre készül, amennyiben nem kapnak differenciált béremelést .

Előzmények:
Dr. Tolnai Lajos vezérigazgató a közelmúltban megtartott tervtárgyaláson bejelentette, hogy átlagosan 10 százalékos béremelést hajtanak végre. A műszakiak, az alkalmazottak és az állandó délelőttös fizikai állományú dolgozók plusz 4 százalékos differenciált béremelésben részesülnek. A tervet azzal indokolta, hogy a váltóműszakban dolgozók bérét 2 éve rendezték. A szakszervezeti bizalmiak a dolgozókat tájékoztatták a tervről, de ezzel a váltóműszakban dolgozók nem értenek egyet.
A bérpolitikai tárgyalás a mai napon lesz és reggel az említett „D” műszak bejelentette követelését. Amennyiben sor kerül munkabeszüntetésre, jelentős anyagi kárra kell számítani, mert a granulátum a gépbe bedermed.

Intézkedés:
– a BM III/II. és III/III. Csoportfőnökséget, valamint a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. TA 12-14
1989. 02. 06-án 08 órakor Nyíregyházáról Grajcárik Lajos hívta dr. Iván Gézát és közölte, hogy Nyíregyházán 1989. február 11-én 11 órakor tartják az FKGP alakuló gyűlését. Közölte, hogy személygépkocsival eljön Ivánért, aki propagandaanyagokat is visz a gyűlésre.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Szabolcs-Szatmár Megyei RFK ÁB szervét tájékoztatjuk.

3. TA 12-14
1989. 02. 06-án 18.45-kor egy nem ismert kilétű férfi beszélt Furmannéval. Közölte, hogy az MDF budapesti összekötője és Kodolányi Gyula kérését tolmácsolja, mely szerint február 8-án a Duna Kör újabb aláírásgyűjtő akciót szervez országosan, ehhez kérik Furmann segítségét.
Az akcióhoz szükséges lapokból Szegfű Andrásnál lehet kapni, tel: […] budapesti számok.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 9.

R-204-18/1-22/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 09. (22)

1. ASZA 12-12
ASZA, HMB
1989. 02. 07-én délután országos FIDESZ akció keretében 8 fő fiatal aláírásgyűjtést folytatott a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése ellen, Miskolc két nagy forgalmú pontján. Adataink szerint a több órán át folytatott akció során mindössze 403 db aláírást sikerült gyűjteniük.
Az aláírásgyűjtő helyeken primitív formában kivitelezett transzparenseket helyeztek el: pld. víz-lép-csőd, vízlépcsőt vagy demokráciát, Duna-Dracula.
A lakosság részéről közömbösséget, érdektelenséget lehetett tapasztalni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. HK 12-12
ASZA
Az 1989. 02. 08-i 21/1 információhoz:
A bérpolitikai tárgyaláson a BVK vezetése kompromisszumot kötött a szakszervezettel, munkabeszüntetésre nem került sor, a szándékuktól elálltak.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

Az 1989. 02. 06-i 19/3. sz. információhoz:
Február 06-án Mezt Ferenc üzemmérnök MDF-tag közölte, hogy egy ismerőse révén módjában áll a felhívást nagy mennyiségben sokszorosíttatni.
Megegyeztek 1000 pld.-ban készíttetik el és csütörtökön kezdik el osztani, terjeszteni (09-én).
Budapesten is tervezik a terjesztést.
Idő közben 1989. 02. 08-án az Észak-Magyarország című napilap „Ki Retrográd” című cikkében a felhívást megjelentette, és annak törekvéseit leleplezve szerkesztőségi cikkben hatékonyan cáfolta a felhívás szerzőinek állításait.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

4. TA 12-14
1989. 02. 06-án 16.45-kor Furmann Zs. Gy. az MDF kazincbarcikai csoportjának egyik vezetőjével beszélt. Zs panaszkodott F[urmann Imré]-nek, hogy büntetőeljárás van ellene folyamatban árdrágítás „meg hasonlók” miatt, de véleménye szerint nem ez az igazi ok.
Megjelent az Észak-Magyarországban az ellene indult eljárásról egy cikk, amelyet szerinte annyira egyoldalúan állítanak be, hogy csak amiatt lehet, hogy korábban „összecsapott” itt a megyei vezetőkkel.
Közli Furmannal, hogy birtokában van egy: „ténylegesen nagyon nehéz fajsúlyú anyag, eset, ez a Kerte-féle cementexport, amit én hoztam be az országba, ez a bizonyos 300 millió márkás export üzlet, amit a németek vennének tőlünk. Ebbe benne van a Grósz Károlytól kezdve a Marjai, benne forog a Beckig mindenki…, benne van vagy 5-6 miniszter… én benne vagyok durván két éve és ezért külön nyüstölnek… azt hiszem ez lesz az utolsó fázis, hogy ezt nyilvánosságra hozzuk”. Furmann ezt helyeselte.

Intézkedés:
– a BM III/II. és a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

Megjegyzés: Zs. ellen jelentős összegre elkövetett sikkasztás és csalás miatt van büntetőeljárást folyamatban. Az általa nyilvánosságra hozandó „nagy fajsúlyú” információ lényegét nem ismerjük. Úgy tűnik, hogy Zs. a bűncselekményeinek nyilvánosságra hozása miatt mosakszik, az eljárást megpróbálja politikai okokra visszavezetni és az MDF támogatását megnyerni.
Az EGPR „H” jelű nyilvántartásában szerepel.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 10.

R-204-18/1-22/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 10. (23)

1. K/3 12-14
Feladó: nincs
Címzett: Furmann Imre
Tartalma: meghívó az MDF szentendrei szervezetének 1989. 02. 14-én 18 órától a városi tanács dísztermében tartandó tanácskozására.
Napirend: az MDF gazdasági programja.
Nyilatkozat (felhívás) a szentendrei teátrum megszüntetésére. Követelik a teátrum Szentendre főteréről való eltávolítását, ennek érdekében március 18-án 16 órakor Szentendre főterén az MDF helyi szervezete tiltakozó demonstrációt szervez.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Pest Megyei RFK III/III. Osztályt tájékoztatjuk.

2. HMB 12-14
Dr. Iván Géza elmondta kapcsolatunknak, hogy az FKGP-nek Miskolcon 26 tagja van, de igen sok a szimpatizáns, ezért aktivizálni fogja a tagtoborzást. Részükre nyomdai kapacitást Wittmer Ödön aszalói nyomdája és a Bükkalja MGTSZ nyomdája biztosít.
A politikai helyzetről kijelentette: „Az MSZMP-nek még elképzelése sincs a válság megoldására, nemhogy programja. A saját szarukban kell megfojtani őket”.
A Miskolcon működő Lévay irodalmi kör összejöveteleit a cserkészmozgalom szervezésére is felhasználják. Január végi ülésükön egy Bogár Károly nevű felsőzsolcai lakos bejelentette, hogy a református egyház is megkezdte a cserkészmozgalom újjászervezését.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

3. HMB 12-14
1989. 02. 08-án az MDF edelényi csoportja 8 fő jelenlévővel összejövetelt tartott. Dr. Domokos József tájékoztatta a tagságot a február 4-i országos értekezletről, mely szerint:
– napokon belül elkészül az MDF országos programja, mely politikai-szakmai- gazdasági szempontból az egész társadalomra átfogó jellegű lesz;
– az MDF-ből országosan eddig 4 főt zártak ki, mert provokatív céllal léptek be. Ezen túl alaposabban megvizsgálják a belépők előző tevékenységét, pártállását és belépésük célját illetően;
– jelentősen növelik erőfeszítéseiket a munkásság megnyerése érdekében. Ezt a célt szolgálja a február 25-i munkásgyűlés szervezése is (Dunaújvárosban).

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. HMT 12-14
A 02. 04-i országos fórumról más forrásból:
1982.# 02. 09-én Miskolcon Balázsi Tibor beszámolt az országos fórumról 60 fő jelenlétében.
Az MDF országos vezetése 3 megyénként jelölt ki egy-egy vezetőségi tagot. Miskolc patronálásával Fekete Gyula lett megbízva. A területén helyettese Furmann Imre és Balázsi Tibor lett. Az országos vezetőség úgy döntött, hogy nem alakulnak párttá mert:
– ha párttá alakulnak, az MDF több pártra szakad;
– nem rendelkeznek olyan felkészültséggel, hogy pártként a hatalomért harcba tudjanak szállni, annak birtokában nem lennének képesek irányítani a társadalmat;
– egy Magyarországon járt olasz delegáció véleménye szerint párttá alakulásuk esetén könnyen válsághelyzet alakulna ki a társadalomban;
– mint mozgalom egyre erősödnek, mint párt egy lennének a sok közül.
Ugyanezen az összejövetelen az MDF miskolci tagsága döntött arról, hogy március 15-ét, március 15-én Miskolcon megemlékezéssel és felvonulással fogják megünnepelni. A program megszervezésére 10 fős munkabizottságot hoztak létre.
A helyi MDF újság következő számának kiadására már majdnem 90 ezer forintot gyűjtöttek össze.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

5. HMT 12-14
1989. 02. 08-án a helyi KISZ és FIDESZ képviselői megbeszélést folytattak, melynek eredményeként ifjúsági fórumot hoznak létre, melyet elsősorban a KISZ szorgalmazott. A szervezési kérdéseket az alábbiak szerint javasolták: nyilvánosan meghirdetik[,hogy] a fórumokon bármelyik ifjúsági érdekképviselet, gyakorló csoport részt vehet. Közösen megvitatják az adott témát és egységes értelmezés esetén a fórum nevében közös állásfoglalást készítenek, az egyet nem értők véleményét kisebbségi véleményként terjesztik a döntéshozók elé.
A KISZ felvetésére, hogy március 15-ét ünnepeljék közösen a FIDESZ még nem reagált.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

Megjegyzés:
A FIDESZ korábban elzárkózott a KISZ-től, a megegyezést hálózati befolyásolással értük el.

6. HMT 12-12
Kapcsolatunk 1989. 02. 09-én megtartott MDF ülésen „Hogyan tovább” című kérdőívet kapott, amelyet kitöltve kell megküldeni: ifj. Fekete Gyula 1046 Budapest […] címre.

Intézkedés:
– a napi jelentő csoport vezetőjével történt megbeszélés szerint a fotómásolatát megküldjük a napi jelentő csoportnak;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 14.

R-204-18/1-24/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 14. (24)

1. HK 12-14
A mezőkövesdi MDF szervezete sokszorosított röplapokat terjeszt, melyben felszólítják a lakosságot, hogy ne vegyenek részt dr. Ladányi József országgyűlési képviselő beszámolóján. Az akciót állításuk szerint azért szervezték, mert a beszámolót nem munkaszüneti napon, hanem 17-én pénteken 15.00 órakor tartják és nem a művelődési házban, hanem a pártbizottság épületében.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. TA 12-14
1989. 02. 08-án Nyeste Mátyás diósgyőri népfronttitkár beszél dr. Iván Gézával. Közölte, hogy nagyon sok jót hallott I[ván] kisgazdapárti szervezőtevékenységéről és nagyon örül neki, mert ő is körül van véve begyepesedett agyú emberekkel. Iván Pozsgay Imrével kapcsolatban elmondta, hogy rövidesen ő lesz a köztársasági elnök.
Mindketten egyetértettek abban, hogy a dolgokon alakítani kell, mert maguktól nem alakulnak. Nyeste megállapította, hogy a lényeges kérdésekben Iván és ő egyetértenek.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk. A kapcsolat további alakulását figyelemmel kísérjük.

3. HMB 12-14
1989. 02. 13-án keletkezett információ szerint március 02-án 17.00 órától Miskolcon a KIOSZ székházban Király Zoltán újságíró Csongrád megyei országgyűlési képviselő előadást fog tartanai „Az alternatív csoportok helyzete Magyarországon” címmel. Az előadást az MDF miskolci csoportja szervezte.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. HMB 12-14
A Szabad Demokraták Szövetsége és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete 1989. 02. 19-én de. 10.00 órakor vita-délelőttöt rendez „Hová vezet a diktatúra, mit ígér a demokrácia” címen Ózdon, a Kun Béla Művelődési Központban.
A rendezvény népszerűsítése érdekében Kristály Gyula Budapestről Kőszegh Ferenctől 1500 db nyomdai úton sokszorosított meghívót hozott és a terjesztést megkezdték, elsősorban különböző kocsmákban és szórakozóhelyeken, de postaláda útján is.#
A vitavezető Solt Otília lesz és 8 fős elnökséget hoznak létre, ezeket a Pestről jövő személyeket még Kristály sem ismeri. A vidékről és Budapestről érkező személyeknek Farkas László biztosít szállást a Béke Szállóban.
Kristály tervei között szerepel egy rendszeresen találkozó ellenzéki mag létrehozása Ózdon. Legfőbb célja a különböző állami beosztásban, legfőképpen tanácsi tisztségeket betöltő személyekre kompromittáló adatok gyűjtése, az apparátus már nem ellenfél. Kapcsolatot akar fölvenni lengyelországi alternatív, ellenzéki szervezetekkel.
A nyomda, ahol a meghívót készítették a Dunántúlon található, nem tisztázott, hogy Csornán, Kőszegen vagy Mosonmagyaróváron.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk, politikai intézkedések megtétele céljából.

5. K/3 12-14
Feladató: Vásárosnamény és Vidéke Takarékszövetkezet, iskola takarékszövetkezeti csoport, Tiszaszalka.
Címzett: Furmann Imre
Felhős Szabolcs tanár tájékoztatja F[urmann]-t, hogy a beregi csoport választási gyűlését február 25-én 17 órától tartják, kéri, hogy ha lehet F[urmann] vegyen részt.
Az országos MDF gyűlés után 1-2 napos körutakat szerveznek, a beregi falvakba, melyre szintén meghívja F[urmann]-t.
Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Szabolcs Megyei RFK ÁB szervét tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 15.

R-204-18/1-25/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 15. (25)

1. TA 12-14
1989. 02. 14-én 19.30-kor Furmanné Pankucsi Márta Bercsi (Barcsi?) Jánossal (Budapest 474-066) beszélt. Bercsi gratulált az újsághoz (Miskolci Fórum) nagyon tetszik neki. Közölte, hogy ő lett volna a szerkesztője a budapesti MDF „Hír Levél”-nek, de amikor a miskolciak újságját meglátta, azt mondta, hogy ez alapján csinálja Furmann az egész újságot a fórumnak.
Furmanné örült, hogy tetszett az újság és kifejtette, reméli, hogy lesz folytatása.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

Megjegyzés: az információ arra utal, hogy az MDF országos kiadványának szerkesztésével akarják megbízni Furmannt.

2. HMB 12-14
1989. 02. 15-én kapcsolatunk jelentette, egyelőre úgy tűnik, hogy a március 15-i felvonuláson Miskolcon az alternatív szervezetek az MDF irányításával vesznek részt.
A lebonyolításra az MDF felső vezetésétől várnak 1 héten belül útmutatást.
A miskolci FIDESZ vezetői a taglétszám növelése érdekében a középiskolákat, elsősorban a „Zrínyi Ilona” Gimnáziumot és a „Zalka Máté” Gépipari Szakközépiskolát vették célba.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

3. TA 12-14
Jakab Mária a miskolci rádió munkatársa felvette a kapcsolatot Furmann Imrével. 1989. 02. 20-án 03 órakor F. lakásán riportot fog készíteni.
Első sorban mint költőt akarja bemutatni, de az MDF-ről is akar vele beszélgetni.
A riport a magyar rádió miskolci stúdiójának kulturális magazinjában 1989. 03. 05-én fog elhangzani.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. HK 12-12
Az 1989. 02. 14-i 24/1 sz. táviratunkhoz kiegészítés:
Az országgyűlési képviselő beszámolóját február 10-én pénteken Mezőkövesden megtartotta kb. 150 fő jelenlétében. Rendzavarás nem történt.
A röplapokat levélszekrénybe való bedobálás útján terjesztették az azt megelőző napokon, darabszámuk nem ismert.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 17.

R-204-18/1-26/1989. Szigorúan titkos!

II. 1989. 02. 17. (26)

1. HMT 12-14
Kapcsolatunk 1989. 02. 16-án jelentette, hogy az MDF edelényi szervezet egyik alapító tagja, Szegőfi Péter a helyi ifjúsági ház munkatársa szerkeszti havonta megjelenő „Borsod” c. edelényi kiadású lapot. Szegőfi heves, lelkesedő természetű, vannak újságírói ambíciói és némi adottságai is. Aktivitását figyelembe véve nem kizárt, hogy az általa szerkesztett lapot az MDF szolgálatába fogja állítani.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. ATA 12-12
Az MDF leninvárosi szervezete és az MSZMP városi bizottsága, valamint a HNF helyi vezetése nem tudott megegyezni március 15-e megünneplését illetően. Az MSZMP városi bizottsága és a HNF nem járult hozzá, hogy az MDF képviselői a városi ünnepségen szervezetten részt vehessenek és koszorúikat elhelyezzék az erre a célra felállítandó emlékoszlopon. Az MDF leninvárosi szervezete a tiltás érvényben maradása esetére 1989. 03. 15-én este gyertyás felvonulást tervez a város központjában a Derkovics Művelődési Ház előtti téren, és az emlékoszlopot a tiltás ellenére is megkoszorúzzák. A demonstráció feltételezhetően az MDF népszerűségét növelné, ezért indokoltnak látszik az MSZMP városi bizottsága, illetőleg a HNF városi bizottsága döntésének felülvizsgálata.

Intézkedés:
– a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

3. K/3 12-14
Feladató: Magyar Demokrata Fórum, Lakitelek
Címzett: Furmann Imre címén MDF Miskolc
Tartalma: meghívó (az alábbiak szerint)
„1989. 02. 25-én 10.00 órai kezdettel a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Ház nagytermében MDF munkásfórum lesz, amelyre érdeklődő barátaival, munkatársaival együtt szeretettel meghívjuk. Gyülekezés: 09.00 órától (névjegy, ebédrendelés). A pontos kezdés érdekében kérjük időben érkezzen.
Belépődíj: 50 Ft / szervezési kiadásokra.
Program:
10 h-tól 13 h-ig vitaindító előadások, vita; helyzetelemzés, történelmi példák, nyugat-európai munkás érdekvédelem; szolidaritás; munkástanácsok 1956-ban, esélyek és lehetőségek.
13 h-14 h-ig ebédszünet. Nemzetközi sajtótájékoztató.
14 h-17 h-ig vita, hozzászólások, állásfoglalás, záró nyilatkozat.
Dunaújváros, 1989. 02. 06.

MDF MDF
ideiglenes elnöksége dunaújvárosi szervezete
fk: Lezsák Sándor, Czakó Imre

Megjegyzés: meghívó felirat alatt az MDF dunaújvárosi szervezetének emblémája (Magyar Demokrata Fórum Dunaújváros felirat alatt Kossuth címer, a címer két oldalán elhelyezve 1988 és egy-egy olajfaág).

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

4. HMB 12-14
Az illegális Jehova Tanúi szekta 1989. július 21-től 23-ig terjedő időben a miskolci DVTK stadionban mintegy 4500 fő részvételével kongresszus megtartását tervezi, a kongresszus szervezési előkészületeit megkezdték.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

5. HMT 12-14
Kapcsolatunk 1989. 02. 17-én jelentette, hogy 1989. 02. 18-án Vácott MDF fórumot tartanak, amelynek napirendje a 02. 25-i munkásfórum előkészítése lesz. A miskolci MDF tagok közül Szavicskó László készül hozzászólni. Az ez alkalomra kidolgozott 15 pontos tervezetét akarja előadni. A tervezet tartalmára vonatkozóan nem rendelkezünk információval.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 20.

R-204-18/1-27/1989. Szigorúan titkos!
II 1989. 02. 20. (27)

1. HMB 12-12
Kiegészítés az 1989. 02. 14-i 24. sz. napi jelentésünk 4. sz. információjához:
1989. 02. 19-én de. 10.00-től 13.30-ig megtartották Ózdon az SZDSZ és a TDDSZ által kezdeményezett vitafórumot „Hová vezet a diktatúra, mit ígér a demokrácia” címmel a helyi Kun Béla Művelődési Házban.
Az összejövetelen kb. 250-300 fő vett részt, többségében munkások. Az első szünetben 50-100 fő távozott.
Az elnökségben foglalt helyet Solt Otília, Kőszegh Ferenc, Eörsi János, Miskolczi Tamás a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, Bruszt László a szociológiai intézet munkatársa TDDSZ ügyvivő, Köllő János a Közgazdasági Tudományos Intézet munkatársa, a kecskeméti SZDSZ egy ismeretlen tagja, valamint Kristály Gyula „F” dossziés személy, ózdi lakos.
A jelenlévőket Kristály Gyula üdvözölte, majd átadta a szót Solt Otíliának, aki többnyire általánosságokban beszélt. Az elmondottakból kitűnt, hogy Ózd helyzetét nem ismeri, nem készült fel igazán. A szünet után Solt Otília vázolta az SZDSZ célkitűzéseit, főbb törekvéseit. Az ezt követő vitában elhangzottak olyan kijelentések, hogy erősíteni kell az alternatív szervezeteket, a demokráciát az MSZMP nélkül kell kialakítani, mert a jelenlegi politikai rendszer nem alkalmas erre.
A rendezvényen az eredeti célkitűzésektől eltérően nem alakult meg az SZDSZ ózdi csoportja. Ezt egy későbbi időpontban 1989. február 24-én akarják megtartani, szintén a Kun Béla Művelődési Házban.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. HMT 12-14
Az MDF miskolci szervezete március 15-i ünnepségére meg akarják nyerni Nagy Attila színművészt a kecskeméti Katona József Színház tagját, hogy mint 1956-ban, most is ő mondja el a Nemzeti Dalt. A március 15-i ünnepségre mozgósító plakátokat a borsodi nyomdában akarják előállítani.
Furmann Imre javaslatára szórólapokat is akarnak készíttetni, amelyeken az LKM és a DIGÉP előtt műszakváltáskor terjesztenének.
Az ünnepség a tervek szerint március 15-én 11.00-kor kezdődne a Szabadság téren.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

3. TA 12-14
1989. 02. 17-én Furmann Imre Dombóvári Tibor apjával beszélt. Idősebb Dombóvári elmondja, hogy van egy nagy terve, amely szerint március folyamán egy nyugdíjas tüntetést akar szervezni Miskolcon. Ehhez kéri Furmann segítségét, transzparensek, szórólapok és propaganda ügyében. Furmann kéri, hogy a következő csütörtökön menjen el az MDF ülésre és akkor megbeszélik.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és az MSZM megyei első titkárt tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 21.

R-204-18/1-28/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 21. (28)

TA 12-12
1989. 02. 16-án Miskolcon, a HNF székházban az MDF helyi szervezete Kishonthy Zsolt vezetésével ún. „Március 15-e Bizottságot” hozott létre, részben ellenőrzött információ szerint, 15 fővel. A bizottság feladata március 15-e megünneplésének megszervezése.
A tervek szerint az alternatív szervezetek elzárkóznak az MSZMP, KISZ és HNF-el való közös ünneplés elől.
Elképzeléseik szerint a külön ünnepséget délelőtt 11 órakor kezdik Miskolcon a Kossuth szobornál, onnan a Szemere-kert, Deák tér útvonalon a Petőfi szoborhoz mennek.
Minden alternatív szervezet tart egy kb. 3-5 perces ünnepi beszédet.
Dr. Iván Géza az FKGP főtitkár-helyettese úgy nyilatkozott, hogy bízik az ünneplés engedélyezésében, mert „most már nagy botrány lenne, ha betiltanák”.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és az MSZMP megyei első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 22.

R-204-18/1-29/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 22. (29)

1. K/3 12-14
Feladó: MDF Lakitelek
Címzett: dr. Furmann Imre Miskolc
Tartalma: az MDF ideiglenes elnöksége megküldi a különböző országos körzetekben javasolt előadók név- és lakcím szerinti listáját.

Intézkedés:
– szóbeli megbeszélés szerint az anyag fotómásolatát megküldjük a napi jelentő csoportnak;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: Vigyázó István Budapest […]
Címzett: Furmann Imre Miskolc
Tartalma: „Felhívás a képviselőkhöz”, melyben 10 fő országgyűlési képviselő indítványozza, hogy a március 8-án kezdődő ülésszakon az országgyűlés ismét tűzze napirendre a Bős-Nagymaros vízi erőmű felépítését, ill. az építkezés felfüggesztését. Indítványukat 6 pontban indokolják.
Feladó egy mellékelt lapon kéri C.-t, hogy a felhívás másolati példányait személyesen, vagy barátai révén juttassa el a megye országgyűlési képviselőihez, de semmiképpen sem levelezés útján. „Figyelmeztetni kell őket, hogy a napirendre kerülést írják alá…”
„Aki nem akarja aláírni, azokban a körzetekben valamelyik alternatív szervezet szervezzen gyűlést, hívják meg a képviselőit, a választókerület lakóit és szavaztassák meg, hogy a képviselő támogatni fogja a napirendre kerülést. Ellenkező esetben megindítható a visszahívása.”
Közölni kell a képviselővel, hogy az egész országban most folyik az aláíratás és nyilvánosságra fogják hozni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

3. K/3 12-14
Feladó: Mitró István Sátoraljaújhely […]
Címzett: Deli Tibor Miskolc […]
F. tájékoztatja C.-t, hogy Sátoraljaújhelyben szervezik a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és kéri, hogy szintén lépjen be. Ehhez mellékel egy belépési nyilatkozatot, valamint javasolja, hogy alkalmasnak tartott ismerőseit kérje fel a belépésre.
Tájékoztatja, hogy az MSZDP-nek jelenleg 8000 tagja van, céljuk nyugati típusú szociáldemokrata pártok mintájára a magyar nemzeti viszonyokra átültetett parlamentáris demokrácia megteremtése, többpártrendszer keretében.
„Részt kérünk a hatalomból.”
Március 15-én önállóan terveznek koszorúzni és a helyi sajtóban bejelentik megalakulásukat.
Végezetül: „Barátság!” Mitró István és Urbán István
Mitró István […] volt rendőr főhadnagy, 1948-től 1961-ig teljesített szolgálatot előbb az ÁVH, majd az ÁB szerv állományában különböző vezető beosztásokban, pld.: III/III. alosztályvezető, sátoraljaújhelyi kirendeltség vezető. Leszerelésére fegyelmi okok miatt került sor, volt MSZMP tag, leszerelés után kilépett.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk, az ellenőrzést megszervezzük.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 24.

R-204-18/1-30/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 24. (30)

1. HK 12-14
1989. 02. 21-én dr. Iván Géza az FKGP főtitkár-helyettese Miskolcon a 20-as számú általános iskolában előadást tartott a független kisgazdapárt programjáról. Az előadást a Miskolc városi pedagógus KISZ szervezte, az előadón kívül 9-en voltak jelen.
Elemezte a kisgazdapárt 1945-48 közötti és jelenlegi helyzetét. Kijelentette, hogy a taglétszám Miskolcon 120-130 fő, a megyében 1723 fő, országos 70000 főre tehető. A programon belül kiemelten hangsúlyozta az ún. fiatalok megmentésének programját, mely az iskolareformot, az oktatók anyagi helyzetének stabilizálását, a lakáshelyzet javítását tartalmazza. Az előadás végén felszólította a hallgatóságot a kisgazdapárt programjának támogatására.
Ezután egy négyoldalas szórólapot osztogatott, címe: a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt ideiglenes vezetőségének irányelvei a pártprogram kidolgozásához.

Intézkedés:
– a III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. ASZA 12-12
ASZA
1989. 02. 22-én 09.25-kor ismeretlen személy telefonon felhívta a miskolci VRK ügyeletét és közölte, hogy ezen a napon 14 órakor az LKM vendégház fel fog robbanni. A posta megállapítása szerint egy Miskolc-Avas déli telepről történt a hívás. Robbanás a jelzett időpontban nem következett be.

Intézkedés:
– 3 fő operatív tiszt a helyszínre kiszállt, az épületet átvizsgálták, robbanószerkezetet nem találtak, a jelzett időpontban a helyszínt biztosították;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

3. K/3 12-14
Kel.idő: 1989. 02. 24.
Feladó: MDF Balatonfüred, Pf. 35.
Címzett. dr. Furmann Imre Miskolc […]
Tartalma: Az MDF Balatonfüred és környékének szervezete „sürgős” felhívást intéz „minden MDF szervezethez” hogy csatlakozzanak akciójukhoz és a helyi választókörzetekben gyűjtsenek aláírásokat arra vonatkozóan, hogy az országgyűlés az 1989. március 8-i ülésen újra tűzze napirendre a bős-nagymarosi vízlépcső további építésének ügyét, melyet 30 országgyűlési képviselő korábban már indítványozott.
Az összegyűjtött aláírásokat a felhívással együtt adják át a helyi országgyűlési képviselőnek, hogy az a szavazáson támogassa a 30 képviselő javaslatát.
Keltezés: Balatonfüred, 1989. február 23.
Az aláírás olvashatatlan.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. TA 12-14
1989. 02. 21-én 11 órakor Takács László putnoki lakos közölte dr. Iván Gézával, hogy várhatóan be fognak „építeni” valakiket a párttagságuk soraiba, illetve a felső vezetésbe. I[ván] G[éza] nyugtatta Takácsot és kijelentette, hogy „most nem a mi megtisztulásunk lesz majd sorrenden, hanem mi mondjuk meg, hogy az MSZMP-ből kiket zárjanak ki. Most fordítva lesz, mint 47-ben vagy 48-ban. Csak a megtisztított MSZMP-vel fogunk tárgyalni”.
1989. 02. 21-én 15 órakor Kemény István egyeki lakos – Iván Géza volt a hívó – közölte I[ván] G[ézá]-val, hogy tervezetten március 3-án megalakítják a helyi kisgazdapártot. Az előzetes felmérések alapján legalább 40 fő jelentkezésére számítanak. I[ván] G[éza] felajánlotta, hogy postai úton küld részükre „ismertetőt”, március 3-án pedig elutazik „Egyekre az alakuló ülés megtartására”.

Intézkedés:
– a III/III. Csoportfőnökséget, a Borsod megyei PB első titkárát és a Hajdú-Bihar Megyei RFK III/III. Osztályát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 27.

R-204-18/1-31/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 27. (31)

HMT 12-14
1989. 02. 25-én Dunaújvárosban az MDF szervezésében munkásgyűlést tartottak. A vitaindító beszédet Für Lajos tartotta, melyben kifejtette, hogy a gazdaság lerobbant, lassan elérjük a Horthy korszak termelési eredményeit. Újra 3 millió koldus országa vagyunk. A Kádár korszak eltitkolta a bajokat, törvénysértések, akasztások, börtönbe vetések terhelik számláját. A fordulathoz szükség van a forradalmi munkástanácsra, csak a munkásság bevonásával lehet a folyamatot megfordítani. Követelte a nyugdíjrendszer megreformálását. Az MDF program javaslataként kifejtette, hogy törekedni kell a hatalom ellenőrzésére, követelni kell a hatalom megosztását, majd kényszeríteni kell, ha nem adja át a hatalmat a társadalomnak. Bejelentette, hogy az MDF az Alkotmány kidolgozott formáját nem fogadja el. Véleménye szerint nem fehérterror, hanem vörös terror fenyegeti az országot.
Lezsák Sándor kifejtette, hogy „Tankok lánctalpai nyomták el forradalmunkat. Készülünk és kiszabadítjuk magunka a 40 éves elnyomás alól”. Elmondta, hogy előző este megalakult az MDF ideiglenes munkástanácsa és felhívja az ország munkásait, kezdeményezzék a munkahelyi csoportok létrehozását.
A debreceni MDF részéről egy Mészáros nevű személy bejelentette, hogy az MDF debreceni csoportja létrehozta a munkástanácsot.
Szabó Béla a gazdaság elemzése során arról beszélt, hogy nagy a veszély, mi szerint a pénzügyi elit átveszi a hatalmat a politikai elittől.
A miskolci munkástanács megszervezésével Furmann Szavicskó Lászlót akarja megbízni.
Kapcsolatunk ezen kívül magával hozta a „Munkás” című folyóirat próbaszámát, valamint a „Hírlevél” 1989. évi harmadik számát.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. február 28.

R-204-18/1-32/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 02. 28. (32)

1. TA 12-14
1989. 02. 26-án Vámos István a mezőkövesdi MDF vezetője tájékoztatta Furmann Imrét, hogy március 13-án Morvai Ferenc Mezőkövesden a kultúrházban levetít egy húsz perces dokumentumfilmet a Petőfi-kutatásról, majd ismertetik az MDF országos gyűlés elé terjesztendő programtervezetet. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a programjuk még 18-án megérkezett a mezőkövesdi postára, ennek ellenére csak 24-én volt a postafiókjukban, pedig expressz jött. F[urmann] közli, hogy ők csütörtökön (23-án) kapták meg. Vámos ebből azt a következtetést vonta le, hogy „akkor biztosan a tiéteket is figyelik” (levélellenőrzésre céloz).

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

Megjegyzés: a jelzett anyagot „K” ellenőrzésünk nem fogta.

2. ASZA 12-14
Az MDF gyógyszerészeti munkacsoportja 1989. 03. 18-án Szentendrére összehívja a gyógyszerészek országos fórumát. Napirend:
– a gyógyszertárak bérbeadásáról szóló törvénytervezet megvitatása;
– a szerződő gyógyszerészeti kamara és a független gyógyszerészeti szakszervezet szerveződése körüli nehézségek;
– a gyógyszerészek megyénkénti tájékozottságának helyzete, döntés előkészítésbe való bevonásuk.
Szervező: dr. Vancsura István Tiszaalpár, Alkotmány u. 7.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

3. HK 12-14
A Sárospataki Városvédő Egyesület levélben megkereste a sárospataki Rákóczi Gimnázium igazgatóját és kérték, hogy az 1952-ben levett emléktáblát, mely a kollégium falán volt, helyezzék vissza.
A tábla az épület megépítésének alkalmából lett elhelyezve és egyebek között „Csonka-Magyarország, Főméltóságú vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Féljétek és dicsőítsétek az Istent” feliratokat tartalmaz.
A tanári karral történt egyeztetés után az igazgató – tartalma miatt – megtagadta a kérést.

Megjegyzés: az információ a helyi tanuló ifjúság befolyásolására való törekvésre utal.

Intézkedést nem igényel.

4. K/3 12-14
Miskolcon egy „Miskolci Ifjúsági Kör” nevű egyházi jellegű csoport alakult a pünkösdisták szervezésében. Terveik szerint kéthavonta „Fiatalok kérdeznek” címmel fórumot tartanak, az első február 24-én 35-40 fő jelenlétében lezajlott, tartalmát nem ismerjük. Nyíltan meghirdetett terveik szerint egyházi témákkal kívánnak foglalkozni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk;
– az összejövetelek tartalmát megállapítjuk.

5. ASZA 12-12
Takács István elvtárssal történt szóbeli megbeszélés szerint megküldöm a Hírlevél 89/III-ban megjelent MDF budapesti kerületi névsort.
I. ker. dr. Drippeyné Szűcs Katalin 621-954
II. ker. Kádár György 698-566
III. ker. Ladán Éva 801-744
IV. ker. Ritter Sándor 691-003
V. ker. Sándorfi György 110-143
VI. ker. Katona Kálmán 324-978
VII. ker. Antosik Ferenc 416-782
VIII. ker. Fülöp László 142-748
IX. ker. Székely Edit 371-821
X. ker. Farkas Elemér 649-229
XI. ker. Szőke László 325-963
XII. ker. Horváth Béla Bp. 1536 Pf. 396 555-979
XIII. ker. dr. Szilágyi János 490-478
XIV. ker. Várhelyi Iván 229-645
XV. ker. Mocsári Attila 647-760
XVI. ker. dr. Gaál Csilla 146-562
XVII. ker. Varga András Bp. 1657 Pf. 121. 586-707
XVIII. ker. Benke László 488-062
XIX. ker. Martincsevics György 470-062
XX. ker. Tichy István 478-696
XXI. ker. Séd Károly Bp. 1751 Pf. 116.
XXII. ker. dr. Bátorfi Péter 730-846

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 1.

R-204-18/1-33/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 01. (33)

1. K/3 12-14
Feladó: nincs
Címzett: Református Püspöki Hivatal, Kürti László képviselő
Tartalma: a Federation of Hungarians in Great Britain (Angliai Magyarok Szövetsége) 8 Collingham Gardens, London SW5 OHW fejlécű papíron C.-t, mint országgyűlési képviselőt kérik, hogy az országgyűlésen terjesszen be két javaslatot.
1. A bős-nagymarosi vízlépcső ügyének parlamenti újratárgyalását;
2. népszavazás tartását a bős-nagymarosi gátépítés ügyében.
Javasolják továbbá a népszavazás feltételeinek megteremtését, „vagyis a tudományos akadémia, valamint független bel- és külföldi szakértők megszólaltatását 6-8 héten át, napi rendszerességgel a televízión, rádión és a sajtón keresztül”.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: Szamosvári György Gyöngyös […]
Címzett: dr. Iván Géza Miskolc […]
F. meghívja C.-t 1989. március 3-án Szentendrére Dragon Pál lakásán tartandó kisgazdapárti összejövetelre (Szentendre, Eper u. 10.). A pártkörzetek szervezőtitkárain kívül jelen lesz Boross Imre, Dragon Pál és Faludi Sándor. Napirend:
– Dragon Pál tájékoztatja a résztvevőket a politikai bizottság február 24-i üléséről;
– a pártkörzetek szervezőtitkárai nyilatkozattervezetének megvitatása és elfogadása (a tervezetet Fazekas Gyula minden résztvevőhöz személyesen viszi el).
Aláírás: Szamosvári György, a közép-magyarországi pártkörzet szervezet titkára.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Pest Megyei RFK ÁB szervét tájékoztatjuk.

3. TA 12-12
1989. 03. 09-én dr. Iván Géza az FKGP-ről tájékoztató előadást fog tartani a miskolci NME vitamin klubjában. Herczegh Istvánt, a klub képviselőjét Iván tájékoztatta, hogy valószínűleg jelen lesz Budapestről Dragon Pál a FKGP főtitkárhelyettese is, valamint néhány barátja. I. G. az összejövetelen be fog számolni az MSZMP-vel folytatott megbeszéléséről is.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. TA 12-14
1989. 03. 01-én 07.35-kor Nyíregyházáról Grajcárik Lajos közölte dr. Iván Gézával, hogy Dragon Pál írt neki egy levelet, melyben tájékoztatta, hogy március 4-én szombaton de. 10 órakor az Egyetemi Színpadon (Pesti Barnabás u. 1.) országos rendezvény lesz. I[ván] G[éza] mondta, hogy ő is hallott már róla, de meghívót még nem kapott „mert nálunk a posta nagyon rosszul jár”, ezért majd telefonon érdeklődni fog a Pestiektől.

Megjegyzés: a rendezvény jellegéről, szervezőiről nincs adatunk, valószínűsíthető, hogy az FKGP szervezéséről van szó.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 2.

R-204-18/1-34/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 02. (34)

1. K/3 12-14
Feladó: Országos Közművelődési Központ Budapest, Pf. 33.
Címzett: Furmann Imre Miskolc
Für Lajos és Tóth János tájékoztatják C.-t, hogy 1989. 03. 06-án 18.00-kor a Hitel Szerkesztősége melletti teremben (Budapest I., Corvin tér 8.) az MDF országos gyűlését előkészítő munkabizottság tagjainak részvételével megbeszélést tartanak. C.-t, mint az alapszabály előkészítő tagját meghívják.
Feladás dátuma: március 1.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: Erdélyi Szövetség Budapest, Pf. 369.
Címzett: Golda János Miskolc […]
Halász Péter az Erdélyi Szövetség alelnöke nevében kérik, hogy Golda alapítsa meg az Erdélyi Szövetség helyi szervezetét. Felajánlják, hogy a szükséges információkkal ellátják.
olvashatatlan aláírás
a szervezési csoport tagja

Megjegyzés:
Golda János a III/III. Osztályunk külön nyilvántartásban szereplő személye.
Rajta kívül kapott még az anyagból Menyhárt Kálmánné Miskolc […] sz. alatti lakos.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnöksége tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 3.

R-204-18/1-35/89. Szigorúan titkos!

II. 1989. 03. 03. (35)

HMT 12-12
HMB
1989. 03. 02-án az MDF miskolci szervezete összejövetelt tartott. Napirend:
– Fekete Gyula előadása;
– a kongresszusi jelölőbizottság jelentése, választás;
– március 15-i rendezvény.
Fekete Gyula kihangsúlyozta: „történelmi időket élünk, jelenleg nagyon kedvező nemzetközi helyzetben vagyunk, ha nem tudunk élni vele, csak magunkat hibáztathatjuk. A hatalom ráébredt arra, hogy monolitikus uralmát nem tudja tovább tartani… nem ünneplünk azokkal, akik 15 éven át végig vezették fiainkat”. A munkásőrséggel kapcsolatban kijelentette, hogy egyetlen pártnak sem lehet fegyveres pártszolgálatosa. Később szűkebb körben kifejtette, hogy szándékosan használta ezt a kifejezést, felvetette, hogy igen sok embernél van kint önvédelmi fegyver és indokoltnak tartaná ezen engedélyek felülvizsgálatát.
Kijelentette: „provokáció, tégla, ezzel a helyzettel együtt jár”.
A kongresszusi küldöttválasztás során küldött lett dr. Furmann Imre, Kishonthy Zsolt, Balázsi Tibor, Hajdú Gábor, Sóvári Ernő, Dombóvári Tibor, Tóth Dániel, Koródi István, Szabó Ferenc.
Kishonthy Zsolt és Mile Lajos egy levelet készített, mely választ a sajtóban megjelent felhívásokra a közös március 15-i ünneplés kapcsán.
A levél tartalmaz egy olyan részletet, miszerint: „az, hogy a párt a népet képviseli, egyike a legnagyobb hazugságainak”. Annak ellenére, hogy ezt még Fekete Gyula is ellenezte, a levélben benne maradt. A levelet el akarják juttatni a „szokásos fórumoknak”.
A megye egyéb MDF szervezeteiből küldött lett Kiss Sunyi István Ózdról és Szlezsák László Perkupáról.
A március 15-i ünnepléssel kapcsolatban változatlanul a külön ünneplés mellett döntöttek, melynek felelős szervezője Kishonthy Zsolt.
Kis Sunyi István bejelentette, hogy rövidesen hallani fognak a tevékenységükről, készülőben van egy a „szegedi ügyhöz hasonló” probléma felszínre hozása.
Furmann bejelentette, hogy a kongresszusi újságokat Metz Ferenc fogja Miskolcra szállítani.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 6.

R-204-18/1-36/89. Szigorúan titkos!

II. 1989. 03. 06. (36)

1. K/3 12-12
Feladó: nincs
Címzett: dr. Furmann Imre
Tartalma: egy az 1956-os atrocitások idején készült fotó, melyen két akasztott személy látható, a kép alatt „nem!” felirat.
Az anyag sokszorosítva van, 1 db-ot boríték és címszó nélkül is találtunk.
A kép valószínűsíthetően a borsodi fehérkönyvből van kifotózva.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: MDF (ds. páholy)
Címzett: dr. Furmann Imre
Tartalma: az MDF (ds. páholy) demokrata standardajánlásokat fogalmaz meg minden olyan politikai mozgalom számára, amely nem a hatalom megszerzésért, hanem annak társadalmasítását tekinti feladatának. Mellékelik az általunk készített alapszabály tervezetet és kérik C. véleményét. A tervezet az alábbi főbb pontokat tartalmazza:
1. a szervezet felépítése,
2. a szervezet működése,
3. a tagok jogai,
4. az elnök kötelességei és jogai,
5. általános javaslatok.
A módosítást célzó javaslatokat Bagó Béla Budapest […], Darvas László Budapest […]. és Litványi Judit Budapest […] címre kell eljuttatni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnöksége tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 9.

II. 1989. 03. 09. (37)

1. TA 12-12
TA
Az 1989. 03. 06-i 36/1. sz. táviratunkhoz kiegészítés:
1989. 03. 07-én 18.40-kor Répássy Tamás hívta Furmann Imrét, aki nem volt otthon. F[urmann] feleségét tájékoztatja, hogy kapott egy ilyen levelet, amely nagyon megdöbbentette. Ezt követően Furmanné megnézte férje postáját, ahol ő is megtalálta a jelzett fényképet.
Ugyanezen a napon 19.43-kor Kishonthy Zsolt is felhívta F[urmann] lakását és felháborodva közölte, hogy ő is kapott a levélből. Kishonthy is és Furmanné is úgy gondolják, hogy a képet a „Münnich Ferenc Társaság” küldte nekik.
1989. 03. 08-án 16.30-kor Z. Paizs Gábor a „Vasárnapi Hírek” újságírója kereste dr. Furmannt és elmondta, hogy készítenek egy országos összeállítást a március 15-i ünnepségekről. Érdeklődött, hogy a miskolci alternatívok hogyan fognak ünnepelni. F[urmann] elmondta, hogy az MDF, a FIDESZ és az FKGP külön ünnepel, ezt már eleve eldöntötték, mert Borsod állami vezetőit nem tartják méltónak arra, hogy együtt ünnepeljenek.
A külön ünneplés előkészületei már folynak, 9-én este kb. 200 db. plakátot fognak kiragasztani és kb. 2500-3000 db. szórólapot készítettek, melyeknek egyik része a plakát, másik része az új 12 pont.
Furmann közölte ezen kívül, hogy az MDF tagok közül hatan névtelen levelet kaptak, melyben a távirat első részében leírt kép volt.
Paizs közölte, hogy megbeszéli a főnökeivel és lehetséges, hogy vasárnap leközlik. F[urmann] mondta, hogy ennek hatására írt egy cikket „Vérebek ugatnak” címmel, melyet a csütörtöki MDF összejövetelen fel fog olvasni a jelenlévőknek, és igyekszik megtudni, hogy kik kaptak még a levélből. Ezután kívánja igénybe venni a nagynyilvánosságot.

Intézkedés:
– a BM IIII/III. Csoportfőnökséget és a párt első titkárát tájékoztatjuk.

2./ TK 12-13
K/3, ASZA
„K” ellenőrzés során látókörünkbe került Kitzinger Ferenc […] rokkantnyugdíjas […] alatti lakos, engedéllyel hazatért személy.
Adataink szerint Kitzinger az egyik fő szervezője a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és összekötő az MSZDP és a nyugatnémet SPD között. Rendszeresen bejár a nyugatnémet nagykövetségre. Nyugati tartózkodása idején Kéthly Anna szolgálatában állt. 1948-ig annak titkára volt. Ekkor disszidáltak, Kéthly halála után 1963-ban tért haza. 1987. óta kezdett aktivizálódni.
Az Észak-Magyarországi Regionális Vízműnél – ahol nyugdíjasként dolgozik – 54 fővel ún. „társadalmi reformbizottságot” hozott létre. Hangoztatja, hogy az SZDP baloldali számát [sic!] képviseli és együttműködik az MSZMP-vel, és az ÉRV-nél az MSZDP szervezésével leállt.
A nyugatnémet nagykövetség másodtitkárával való kapcsolatát a BM III/II-2. Osztály dokumentálta.

Intézkedés:
– a BM III/II-2. Osztályt tájékoztatjuk, az alapellenőrzések után döntünk a feldolgozó munka bevezetéséről.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 10.

R-204-18/1-38/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 10. (38)

1. HMB 12-12
HMT
1989. 03. 09-én, Miskolcon megtartott MDF összejövetelen dr. Furmann Imre bejelentette, hogy Kishonthy Zsolt, Hajdú Gábor, Répássy Tamás, dr. Iván Géza, valamint még többen, nem MDF tagok is röplapszerű levelet kaptak, melyen, a Miskolcon 1956-ban elkövetett atrocitások egyike látható (a 36. sz. táviratban jelentve).
A levelet provokációnak, ill. megfélemlítő akciónak minősítette és párhuzamot von a szegedi cigányüggyel. Felvette a kapcsolatot a miskolci rádióval és a városi TV-vel is abból a célból, hogy propagálják.
Tájékoztatta a jelenlévőket továbbá, hogy az MDF helyi lapja a Miskolci Fórum második száma március 14-én fog megjelenni.
Az MDF kongresszusról szóló tudósítások újság formájában fognak megjelenni, Miskolc 3000 pld-t kap, melyet Metz Ferenc fog ideszállítani.
Terjesztését a FIDESZ is vállalta, 16 Ft-ért fogják árulni darabját.
Budapesten március 14-én a Nemzeti Sportcsarnokban MDF nagygyűlés lesz, melynek előadója Csurka István és Für Lajos lesz.
Balázsi Tibor bejelentette, hogy ha a nemzet érdeke úgy kívánja, akkor az MDF párttá alakul. A helyi (miskolci) szervezet megkezdte az alapszervezetek kialakítását, melyeknél figyelembe veszik a város választókerületeit. Az első alapszerv létrehozását március végére tervezik az avasi lakótelep III. ütemének területén.

Intézkedés: