A 2009 decemberében elfogadott törvényjavaslat tavasszal lépett életbe. Sokak szerint azért volt szükség erre, mert az utóbbi években, ahogy a játék népszerűsége nőtt, úgy nyitottak sorban a klubok az országban. Egyre több helyen volt lehetőség készpénzes játékra, és a termek úgy próbáltak kibújni  az adófizetés alól, hogy sportegyesületi formában működtek és nem voltak pénzre menő partik.

A játékosoktól hivatalosan csak tagdíjat szedtek. Ezt a rendezetlent viszonyt próbálta volna három országgyűlési képviselő megoldani, ám az általuk elfogadott törvény nagy port kavart a póker társadalomban.

A rendelet kimondja, hogy csak érvényes engedéllyel rendelkező kártyatermekben lehetséges pénzben játszani. Bárhol másutt történő készpénzes játék tilos és büntetendő. Amennyiben a hatóságok elkapnak bárkit, aki illegális partikat szervez, azt első alkalommal 60.000 forintra, később visszaesőként pedig akár több milliós összegre is büntethetik, illetve akár kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető. Ez azt jelenti, hogy a baráti játékok is megszűnnek, már nem lehet leülni a haverokkal egy jót kártyázni délután a kedvenc éttermünkben, vagy kocsmánkban. A mi szórakozásunk akár a hely bezárását is jelentheti. Ám a legnagyobb felháborodást mégsem ez váltotta ki, sokkal inkább a megnyitáshoz szabott feltételek.

A hivatalos póker klubnak legalább 25 millió forint alaptőkével kell rendelkeznie, a helyiségben kötelező minimum öt és maximum tíz asztalnak lennie. A versenyeken a legnagyobb nevezési díj maximálisan 100 ezer forint lehet. Ez az összeg érvényes az úgynevezett cash game (pénzes) játékokra is, ez azért jelent nagy problémát, mert így ha valaki vesztőben van egy nagyobb tétű asztalon, szinte esélye sincs visszanyerni az elbukott összegét, mert csak akkor válthat újra, ha az előtte lévő zsetonmennyiség már nem éri el a százezer forintot. Az államnak a terem nyereségének 40%-át kell leadózni. Ezek mellett a szabályozások mellett, szinte teljesen ellehetetlenedett a pókertermek működése az országban. A Magyar Póker Szövetség az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály megreformálásának ügyében még a nyáron, de még semmi előrelépés nem történt.

Évekig tehetetlenül álltak a hatóságok és a törvényhozók az üggyel szemben, vagy nem is foglakoztak vele. Több kaszinó bezárása után egyre kevesebb helyen volt lehetőség az országban hivatalosan játszani, így az emberek ezekbe a klubokba jártak. Az államtól eközben milliók folytak ki, mert ezeket a helyeket nem tudták megadóztatni. A közhiedelemmel ellentétben a klubtulajdonosoknak, a szervezőknek is a jogi helyzet tisztázása lenne az érdekük, hogy egy nyugodt környezetet tudjanak megteremteni a játékosoknak, miközben bevételük is lenne és megérné működtetni ezt az egészet. Az elmúlt egy hónapban megnyíltak az első hivatalos klubok az országban (Kecskemét, Pécs, Szolnok, Miskolc). Hogy ezek tiszavirág életűek lesznek-e, vagy változtatnak a jogszabályon, ez majd a jövő zenéje lesz. Egyelőre úgy tűnik a rossz feltételek mellett sem maradunk póker nélkül, és a hivatalos helyeken attól sem kell félni, mikor törik ránk az ajtót és szakítják félbe a hivatalos szervek a játékot. Ez mindenképpen előrelépés az elmúlt években kialakult helyzethez képest.