Érdekes eredményt hoztak az önkormányzati választások a nem egészen ezerháromszáz lelket számláló községben. A roma származású Rigó Vilmos fölényes győzelmet aratott a csaknem kilencvenhét százalékban szlovák nemzetiségűek által lakott településen, ott, ahol a roma lakosok száma mindössze hatvan körül  van.

A diószegi származású, egészségügyi terapeutaként, testépítőként és vállalkozóként tevékenykedő Rigó Vilmos huszonhét éve nősült Magyargurabra. A faluban a választási eredményeket szinte mindenki pozitívan értékelte. „Vilmost nagyon kedvelik a faluban, rengeteg fiatal jár hozzá sportolni. A semmiből kezdte, külföldre ment kamionozni, ezután gyönyörű házat épített. Senki nem foglalkozik a származásával, nálunk ez nem téma. A helyiek elfogadták, kedvelik, és tudják, hogy keményen megdolgozott azért, amije van” – mondták az általunk megkérdezett lakosok. Amikor arról érdeklődünk, milyen ígéreteket tett a polgármester a lakosoknak a választások előtt, mivel nyerte meg a választókat, annyit mondtak, hogy természetességével, és nem ígérgetésekkel. „A programjában egyebek mellett a csatornahálózat kiépítése szerepel, szeretné felújítani az óvodát” – mondta a kocsmárosné. Az általunk megkérdezettek közül csupán egyvalaki mondta, hogy nem elégedett a választások eredményével, véleménye szerint a falut ezentúl a sportolók fogják irányítani, Rigónak a testületben nem lesz ellenzéke.
„Tizennégy éve vállalkozom a faluban, először kocsmát nyitottam, majd egy csemegeboltot, és később jött a fitneszklub. A fiatalok közül a választások előtt nagyon sokan megkerestek azzal, hogy jelöltessem magam polgármesternek, változást akartak. Először nem vettem komolyan, aztán egyre inkább győzködtek, végül meggyőztek. A Híd támogatásával indultam, de ez csupán véletlen, egy ismerősöm szólított meg ezzel a lehetőséggel. A faluban már csak az idősek, és a más falvakból betelepültek beszélnek magyarul, az utcán már nem hallunk magyar szót” -mondta Rigó Vilmos. Amikor terveiről faggattuk az újonnan megválasztott polgármestert, azt mondta, először fel kell mérnie a lehetőségeket, az aktuális helyzetet, mindenesetre apróságokkal akarja kezdeni a munkát, olyanokkal, amelyek zavarják az embereket. Véleménye szerint nem voltak megfelelően kihasználva az Európai Uniós pályázati lehetőségek. Rigó Vilmos az előző választási időszakban két évig képviselőként dolgozott az önkormányzatban, két év után viszont távozott. „Úgy éreztem, hogy a képviselők nem támogatják megfelelően a polgármestert, egyszerűen nem tudtunk előrelépni, mintha féltek volna a komolyabb döntésektől, nagyobb beruházásoktól, egyszerűen fékezték a munkát. Nem láttam értelmét a jelenlétemnek” – nyilatkozott Rigó. „Ha képviselőként nem is, de magánemberként és vállalkozóként bármikor felkereshettek, segítettem mindenkinek, ha tudtam” – mondta, és hozzáfűzte: nem érdemes szenzációt keresni a megválasztása mögött, amögött, hogy egy kilencvenhét százalékban szlovákok által lakott faluban egy magyar roma fiatalember lett a polgármester. „Évtizedek óta teszem a dolgom, és soha nem tettem különbséget az emberek között, akár magyar, akár szlovák, akár roma.
Az új polgármester kinevezése után valószínűleg feladja pozsonyi munkahelyét, ahol egészségügyi terapeutaként dolgozik. Rigó Vilmostól megkérdeztük, prioritásként kezeli-e majd a romák problémáit. „Senki nem ad semmit ingyen, a sült galamb senkinek nem repül a szájába. Ez akkor sem lesz így, ha én leszek a polgármester. Foglalkozni fogok a romák gondjaival, de nem ez a legégetőbb probléma, vannak más, fontosabb, elhanyagolt dolgok” – zárta le a beszélgetést Rigó Vilmos.

ujszo.com