Túl sok a biciklista Hollandiában

A hollandok több mint negyede biciklin megy munkába. Reggel 8 és 9 óra között 1,75 millió biciklista használja a 19 ezer kilométernyi pályát. Közöttük éppúgy akad 40 kilométeres sebességgel száguldó sportoló, mint idősebb bevásárló asszony és iskolába tartó diák, így egyre több a konfliktus

és a baleset.

Nyáron például egy versenykerékpárost nyolcvan óra közmunkára ítéltek, mert az ország észak-nyugati részén lévő Alkmaarban előzés közben fellökött egy 82 éves bicikliző nőt, aki belehalt a sérülésébe.

A statisztikai hivatal közlése szerint 2009-ben 185 kerékpáros vesztette életét közlekedési balesetben. Ellentétben a közúti halálozási statisztika folyamatosan csökkenő adataival, a kerékpárosok esetében ez a szám az évek során nem sokat változott.

Ráadásul a legfeljebb 25 kilométeres sebességgel közlekedő robogók is használhatják a kerékpárutakat így még zsúfoltabbá teszik a forgalmat.

„Az a baj, hogy a robogók 69 százaléka túl gyorsan halad, és mivel nagyobbak a kerékpároknál, több helyet foglalnak el” – panaszolta Steenhoven. A robogók okozta problémákkal kapcsolatban egyre több bejelentés érkezik, ezért a kerékpáros szövetség vizsgálatot rendelt el erről a kérdésről.