Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat péntek este a Művészetek Palotájában.

A kategóriák díjazottjai: Moldova György

író; Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat tagja; a Csík Zenekar; Kubinyi Anna textilművész; Érdi Tamás zongoraművész; Balázs Mihály építész; Rubik Ernő feltaláló; Dévény Anna gyógytornász; Veiszer Alinda műsorvezető, riporter; Koltai Lajos operatőr. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró közönségdíjat kapott.

Az alábbiakban közöljük a szervezők tájékoztatása alapján a díjazottak rövid életrajzát.

Moldova György Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg 1934. március 12-én született Budapesten. Novellái, regényei, szociológiai ihletésű riportjai 1955 óta jelennek meg. Több mint 90 könyv szerzője, a hazai humor és szatíra meghatározó alkotója. Rendkívül népszerű szerző, művei több millió példányban keltek el, némelyik kilenc kiadást is megért.

Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, edző, a legendás Aranycsapat tagja 1925. május 4-én született Újdombóváron. Pályafutását 13 évesen kezdte a Dombóvári Vasutasban. Tagja volt az 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet szerzett válogatottnak, játszott az 1953-as angolok elleni, 6:3-ra végződött találkozón. Aktív pályafutása után edzőként, technikai vezetőként továbbra is a labdarúgással foglalkozott, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke is volt. Széchenyi-díjban és Szent István-díjban részesült.

A 22 éve működő Csík Zenekar a magyar népzene tolmácsolója. A népzene és a könnyű műfajok érdekes és sikeres ötvözésével új műfajt teremtettek. Számtalan lemezük jelent meg, legutóbb idén a Szívest Örömest című CD és DVD. Az együttes Magyar Örökség Díjban részesült, vezetőjét, Csík Jánost pedig Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Kubinyi Anna textilművész 1949. február 10-én született Makón, az Iparművészeti Főiskola gobelin szakán diplomázott, egyéni szövésmódja a textilplasztika. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készíti kenderből, melyet maga fest. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, az utóbbi évtizedben erdélyi utazásainak hatására az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozza fel. Munkásságát Magyar Művészetért Díjjal is elismerték.

Érdi Tamás zongoraművész 1979-ben született, egy hibás inkubátor-kezelés következtében elveszítette a látását. 15 évesen aratta első sikerét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével. 17 évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. A Bécsi Zeneakadémián tanult, 2002-ben a torontói Royal Conservatorium ösztöndíjasaként szerzett művészdiplomát. Eddig 25 országban adott koncertet, itthon szinte minden szimfonikus zenekarral fellépett már. Korábban Junior Prima díjat kapott.

Balázs Mihály építész, egyetemi docens 1955. november 26-án született Hernádon. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát 1980-ban. Főbb középületei közé tartoznak görög katolikus templomok Kazincbarcikán és Fehérgyarmaton, római katolikus templomok Sopronban, Budapesten és Győrben, a hittudományi főiskola épülete Nyíregyházán. Legújabb műve a pécsi tudásközpont és szülőfalujában, Hernádon a községháza. Munkásságát Ybl- és Kossuth-díjjal is elismerték.

Rubik Ernő építészmérnök, feltaláló 1934. július 13-án született Budapesten, 1967-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1970-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol 1986-ig tanított is. A Magyar Mérnök Akadémia egyik alapítója, melynek 1990 és 1996 között elnöke volt. Nevéhez több logikai játék megalkotása fűződik, a világszerte ismert és népszerű Rubik-kocka feltalálója. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.

Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a „Dévény speciális manuális technika – gimnasztika módszer”, a DSGM kidolgozója, amely a mozgássérülések területén kimagasló eredményeket mutat fel gyermekeknél és felnőtteknél is. Fél évszázada gyógyít és tanít. Jelenleg a róla elnevezett alapítvány vezetője, 1996 óta speciális tréningeket tart a Magyar Nemzeti Balett művészei számára, tevékenységéért Batthyány-Strattmann László-díjat kapott.

Veiszer Alinda műsorvezető, riporter, a Gödöllői Református Líceumban érettségizett, majd a szegedi egyetem kommunikáció szakán diplomázott. A Klubrádióban kezdte a szakmát, 2004-ben riporterként dolgozott Az Este című műsorban, később a Kultúrház és a Miért? című történelmi magazin házigazdája lett. 2006 nyarán indult portrésorozata, a Záróra, melyet az m2 ötödik éve sugároz. Munkásságát Junior Prima díjjal is elismerték.

Koltai Lajos Balázs Béla-díjas és Kossuth-díjas operatőr, rendező 1946. április 2-án született Budapesten. Olyan legendás filmek fűződnek nevéhez, mint a Megáll az idő, a Találkozás Vénusszal, a Csodálatos Júlia és az Oscar-díjas Mephisto. A Maléna című filmért a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjra jelölték. Első rendezése a Kertész Imre műve alapján készült Sorstalanság volt 2005-ben, ezt követte az Este 2007-ben. Tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának, az Amerikai Operatőrök Egyesületének, az Amerikai Rendezők Szövetségének.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az ELTE magyar-történelem szakán szerzett diplomát, itt végezte doktori iskoláját. A világ 155 országában forgatott útifilmet, készített tudósításokat. A Magyar Rádió riportere, a Magyar Televízió szerkesztője volt. Jelenleg egy golfmagazin és egy turisztikai kiadvány főszerkesztője. Számos könyve jelent meg. A Tv2 Világszám magazinjának házigazdája és az InfoRádió Világszám műsorának szerkesztő-műsorvezetője. Alkotóközösség tagjaként Pulitzer-emlékdíjas újságíró.