Visszavonták a narancssárga riasztást

Már csak Észak-Magyarországon van a narancssárga riasztást az ónos eső miatt. Emellett a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás is érvényben van az ország több régiójában. Országszerte takarítják az utakat, sok a baleset. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hómunkásokat vesz fel éjszakai munkára.

A narancssárga, másodfokú riasztás szerint tartósan, több órán át tartó ónos esőre kell számítani, amelynek mennyisége meghaladhatja az egy millimétert is. A többi régióban gyenge ónos eső eshet.

A délutáni tájékoztatás szerint az ónos eső miatt éjfélig érvényben marad az országos narancssárga riasztás. A dél-alföldi területeken eső miatt adhatják ki a citromsárga riasztást, itt a csapadékmennyiség a húsz millimétert is meghaladhatja.

Korábban Bozóki István, az OMSZ munkatársa azt mondta, hogy akár tizenöt centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, illetve a fővárosban; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani.

Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani.
16 ezer háztartásban nincs áram

A rendkívüli időjárás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 4733 háztartás maradt áram nélkül – közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az áramkimaradást az ónos eső következtében kialakult jegesedés miatt leszakadt vezetékek okozták.

Az áramszolgáltatás helyreállítása érdekében a katasztrófavédelem és a területen működő szolgáltató, az E.ON Titász Áramszolgáltató közösen dolgozik.

Közlekedési helyzet az utakon

Az ORFK szóvivői irodájának közlése szerint éjfél és délután három óra között egy halálos és öt súlyos sérüléssel járó baleset történt. Huszonegy olyan karambol történt, amelyben könnyebben megsérült valaki, anyagi kár 164 esetben keletkezett.

Budapesten az utak burkolata vizes, havas. A közterület-fenntartó munkagépei a fő és a tömegközlekedési útvonalakat folyamatosan takarítják, szórják. Több úton jégbordák alakultak ki, a forgalom jelentősen lelassult, elsősorban a bevezető utakon, sok helyen, többek között a Budakeszi úton elakadt, árokba csúszott gépkocsik okoznak torlódást.

Budapesten 94 munkagéppel, folyamatosan dolgozik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a hó eltakarításán és a síkosságmentesítésen. A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) közleménye szerint elsősorban a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat takarítják, és további 450 hómunkás a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők tisztítását végzi.

A közösségi közlekedésben nincs fennakadás Budapesten. Arra kéri a magánház tulajdonosokat, társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsenek a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják. A havazás miatt a Libegő nem működik.

A 4-es főutat teljesen le kellett zárni Újfehértónál egy autó és egy kamion ütközése miatt. A balesetben egy ember sérült meg könnyebben, a főút forgalmát a műszaki mentés idején a város belterületére terelik. A térségben nehezíti a közlekedést, hogy délelőtt a hó mellett ónos eső esett, utóbbi miatt csúszóssá váltak az utak.

A rédicsi átkelőt is lezárták egy időre. Délelőtt a 86-os főúton Zalalövőnél több kamion is elakadt, ezért a Szlovénia felét tartó kamionokat már Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök. Kamionsor áll a 82-es úton Cseszneknél is, ezért csak félpályán lehet közlekedni ezen a szakaszon. A kamionok a nagy hó miatt akadtak el az úton, amit a közútkezelő szakemberei jelenlegi is tisztítanak.

Győr-Moson-Sopron megyében délelőtt Győr és Győrszentiván között árokba csúszott egy autó, ezenkívül a 84-es út emelkedő szakaszán, valamint Nagycenknél a domboldalnál akadtak el kamionok. Veszprém megyében a 82-es úton a cseszneki szerpentinnél több kamion vesztegel a hó miatt, így egyelőre itt csak félpályán lehet haladni.

Több jármű elakadt, árokba csúszott Veszprém megyében. A térségben reggelre újabb 5-10 centiméteres hó esett. Bazsi belterületén egy kamion akadt el, Tapolcán egy személygépkocsi csúszott le az útról, a 8-as főúton Inotánál pedig szintén árokba borult egy autó.

Az M3-as autópálya 142-es kilométerénél hét autó ütközött össze, de ugyanitt, a szemközti oldalon is karambolozott két kocsi. A helyszínelés miatt a forgalom lelassult, torlódásra kell számítani. A 148-as kilométernél egy teherautó borult árokba.

Hajnalban az M1-es autópályán történt halálos baleset: a 104-es kilométernél három kamion ütközött egymásnak a Budapest felé vezető oldalon. Az egyik teherautó műszaki hiba miatt megállt a leállósávon, társa pedig egy másik kamionnal előtte, hogy segítsen. Ekkor egy harmadik kamionos beléjük hajtott, majd az ütközéstől nekicsapódott a szalagkorlátnak és felborult. A sofőr a jármű alá szorult és a helyszínen meghalt. Az autópályát egy időre Budapest felé teljesen le kellett zárni.

Vasút, Ferihegy

Az ország több vonalán is jelentős késéseket okoz az ónos eső, közölte a Mávinform. A Budapest-Pécs vonalon a biztosítóberendezési áramköröket tett zárlatossá a jég, így ezen a vonalon 35-40 perc késések is előfordultak. Váltóállítási gondok vannak a Pusztaszabolcs-Dunaújváros, a Budapest-Esztergom és a Budapest-Vác-Szob vonalon. A Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony vonalon is késések alakultak ki.

Ferihegyen sem okoz semmilyen fennakadást a havazás, mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója. Tájékoztatása szerint egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutópályákat, a gépeket pedig folyamatosan jégtelenítik. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt.